Energie

Ce spune Sebastian Burduja despre Hidroelectrica

Ce spune Sebastian Burduja despre  Hidroelectrica

Autor: Răzvan Botea

01.11.2023, 00:00 183

În primul rând, e bine că Hidroelectrica este pe radarul acestor mari bănci de investiţii. De fapt, România este pe radarul acestor mari bănci de investiţii. Listarea în sine a avut mai multe lucruri foarte bune pentru România. În primul rând s-a făcut doar pe Bursa de Valori Bucureşti, în interesul strategic al României.

A crescut foarte mult numărul de investitori, individual, de tip retail. Ca deputat, am iniţiat acea lege care a scăzut substanţial impozitele pentru câştigurile bursiere de la 10% la 1% respectiv 3% în funcţie de perioada deţinerii şi am reuşit, după îndelungi discuţii cu Ministerul de Finanţe, să menţinem aceste facilităţi.

Intenţionăm să listăm pachete adiţionale după expirarea acestui an de lockup. Din perspectiva mea ca ministru, un categoric «da», mi-ar plăcea să listăm pachete adiţionale. Şi nu doar la Hidroelectrica . Din experienţa mea, din ce am văzut la Ministerul Digitalizării cu Poşta Română, la Ministerul Energiei cu toate celelalte companii, unele listate, alte încă nu, este întotdeauna bine să mergi către piaţă şi să listezi pachete de acţiuni, să îţi îmbunătăţeşti guvernanţa corporativă şi standardele managementului.

Cele mai importante companii sunt deja listate, dar putem vorbi de pachete adiţionale. Vorbim de Nuclearelectrica, o companie care trebuie să strângă nişte bani frumoşi pentru reactoarele 3 şi 4, retehnologizarea unităţii 1, proiectul reactoarelor de mici dimensiuni. Deci are un plan foarte ambiţios de investiţii şi ne propunem să fim prima ţară din Europa, dacă nu din lume, cu reactoare modulare de mici dimensiuni

Mi-e greu să speculez acum (pachetele adiţionale la Hidroelectrica – n.r.) şi sigur sunt analize tehnice care trebuie să se uite la ce s-a întâmplat în acest proces de listare şi ulterior listării, plus condiţiile de piaţă, deci peste un an-un an şi jumătate. Principial vorbind, la nivel strategic, este o idee corectă.

Am fost abordaţi de foarte multe bănci de investiţii, unele au participat la listarea iniţială, altele sunt noi în proces. Este vorba despre bănci mari de investiţii internaţionale, cunoscute de toată lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO