Energie

Cea mai mare prăbuşire a preţului petrolului din ultimul deceniu: 23% într-o singură lună. Este cea mai mare scădere de la criza din 2008 încoace

Cea mai mare prăbuşire a preţului petrolului din...

Autor: Departamentul Economic

29.11.2018, 13:58 14521

Preţul petrolului s-a redus din nou joi, scăderea din această lună, de 23%, fiind cea mai mare de o lună de la criza financiară din 2008, informează Reuters.

O creştere permanentă a livrărilor din SUA, alături de asigurările Arabiei Saudite că nu va reduce producţia pentru a stabiliza piaţa, au şters plusurile apărute peste noapte în contractele futures pe petrol.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 64 de centi, la 58,12 dolari/baril, de la 59,51 dolari, în timp ce contractele pentru petrolul american au scăzut, pentru prima oară pentru mai mult de un an, sub 50 de dolari/baril. Contractul din ianuarie a scăzut cu 40 de cenţi, la 49,89 dolari.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că a discutat cu OPEC şi că este gata să continue cooperarea în ceea ce priveşte livrările, dacă este necesar, dar că este mulţumit de un preţ de 60 de dolari barilul.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi producătorii non-OPEC se întâlnesc săptămâna viitoare la Viena pentru a discuta o nouă rundă de reduceri, între 1 şi 1,4 milioane de barili pe zi pentru susţinerea preţurilor.

Stocurile de ţiţei din S.U.A. au atins cel mai înalt nivel din an, a zecea creştere săptămânală consecutivă, iar acum sunt cu doar 80 de milioane de barili sub recordul din martie 2017, de 535 milioane de barili, potrivit Energy Information Administration.

"Petrolul WTI se tranzacţionează acum în jurul nivelului de 50 de dolari pe baril, un preţ pe care l-am mai văzut cu un an în urmă, pentru că livrările masive au dus la 10 creşteri săptămânale consecutive ale stocurilor din SUA", a declarat William O'Loughlin, analist la Rivkin Securities din Australia.

"Am văzut o creştere substanţială a ofertei, în timp ce cererea este discutabilă. Cu toate acestea, am putea vedea schimbări substanţiale după discuţiile legate de comerţul mondial de la întâlnirea G20 care începe vineri ", spuns Michael McCarthy, şef strateg al CMC Markets şi Stockbroking.

Investitorii de pe pieţele de mărfuri aşteaptă întâlnirea liderilor G20 a celor mai mari economii din lume, pe 30 noiembrie şi pe 1 decembrie, care vor discuta şi războiul comercial dintre SUA şi China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO