Energie

CEN Rovinari scoate la vânzare cel mai mare pachet de energie din 2011: Cine va lua lumină de 45 de milioane de euro?

CEN Rovinari scoate la vânzare cel mai mare pachet de energie din 2011: Cine va lua lumină de 45 de milioane de euro?

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2011, 14:04 520

Complexul Energetic Rovinari, a doua cea mai mare termocentrală din bazinul Olteniei, va scoate mâine pe bursa de energie OPCOM cinci pachete de electricitate în valoare de peste 190,5 milioane de lei (aproape 45 de milioane de euro), aceasta fiind cea mai mare ofertă de vânzare de energie din 2011 depusă pe platforma OPCOM.

Preţul pe MWh variază între 221 de lei şi 223 de lei, cantitatea de energie fiind de 0,8 TWh, adică aproximativ jumătate din consumul pe un an al ArcelorMittal Galaţi, combinat care anul acesta a avut un contract de furnizare de energie cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România. Anul trecut, tot pe data de 29 decembrie ArcelorMittal Galaţi cumpăra de pe bursa OPCOM 1,7 TWh de energie hidro la un preţ pe MWh de 130 de lei. Anul acesta însă, Hidroelectrica se confruntă cu mari probleme din cauza secetei care a afectat grav compania.

De altfel, o serie întreagă de clienţii fideli ai energiei ieftine furnizată în mod direct de Hidroelectria au ajuns să se bată pe bursa OPCOM pentru "lumina" produsă în termocentrale, după ce seceta a afectat grav producţia de energie hidro.

Companii precum Alro, cel mai mare consumator de energie din ţară, Energy Holding, cea mai cunoscută afacere de comerţ cu electricitate, şi elveţienii de la Alpiq au ajuns să încheie contracte pe bursa de energie OPCOM cu termocentralele la preţuri de două ori mai mari faţă de ceea ce cumpărau de la Hidroelectrica, după ce contractele pe care le aveau în derulare au fost lovite de activarea clauzei de forţă majoră. După activarea acestei clauze, Hidroelectrica nu a mai fost obligată să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte livrarea cantităţilor de energie către clienţii săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO