Energie

CITR transferă în proprietatea statului termocentrala CET Palas din Constanţa, deţinută de compania de termoficare Electrocentrale Constanţa, aflată în insolvenţă. “Strategia pe termen lung vizează integrarea CET Palas într-un sistem eficient operaţional şi energetic care să se poată auto-susţine”

Florin Constantin, Partener în cadrul CITR

Florin Constantin, Partener în cadrul CITR

Autor: Cristina Bellu

22.06.2023, 16:05 205

CITR, principalul jucător în piaţa de restructurare şi insolvenţă din România, anunţă că termocentrala CET Palas din Constanţa, aflată în proprietatea companiei de termoficare Electrocentrale Constanţa, a fost transferată în patrimoniul public de stat.

Valoarea de transfer a activului este 107,7 mil. lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă, spun oficialii CITR.

„Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activităţii Electrocentrale Constanţa. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET eficient operaţional şi din punct de vedere energetic care să se poată auto-susţine” , explică Florin Constantin, Partener în cadrul CITR.

CITR a fost desemnată în mai 2019 administrator judiciar în procedura insolvenţei societăţii de termoficare Electrocentrale Constanţa S.A. (CET Palas) la cererea acesteia.

Compania a intrat în insolvenţă din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice.

În septembrie 2022, planul de reorganizare propus de CITR pentru Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către judecătorul sindic, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%.

Potrivit acestui plan, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanţa) şi implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanţa prin Primăria Municipiului Constanţa.

„Mecanismul a implicat transferul termocentralei CET Palas în proprietatea statului român şi administrarea Ministerului Energiei şi stingerea creanţelor bugetare deţinute în procedură de către Ministerul Finanţelor Publice. Astăzi mecanismul a fost finalizat prin transferul activului în domeniul public al UAT Constanţa. Astfel, strategia pe termen lung de a integra CET Palas în SACET Constanţa a fost îndeplinită.” spune Andreea Găişteanu, Senior Insolvency Practitioner, CITR.

Principalii creditori ai CET Constanţa sunt S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA  Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi ANAF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO