Energie

Doiceşti, noua capitală nucleară a României. Aici vor construi americanii de la NuScale prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Teofil Mureşan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, proprietarul Electrogroup, deţine terenul şi amplasamentul de la Doiceşti

Doiceşti, noua capitală nucleară a României. Aici vor...

Autor: Roxana Petrescu

29.05.2022, 00:03 54133

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunţat luni locul unde va fi construită prima centrală modulară de mici dimensiuni din lume de către americanii de la NuScale. 

"Am finalizat studiul de amplasament şi vă pot spune că primul proiect SMR (reactoare modulare de mici dimensiuni) va fi pe locul termocentralei de la Doiceşti. Trecem la designul proiectului", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

România, alături de partenerul american NuScale, ar vrea ca în 2027-2028 să finalizeze construcţia primului SMR comercial, deşi varianta demo, de test, din SUA ar trebui să fie gata în 2029.

Angajamentul României de a dezvolta local reactoarele nucleare SMR realizate de NuScale vine în contextul în care autorităţile române s-au angajat la cea mai rapidă ieşire din zona de cărbuni, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia.

La finalul anului 2020 a fost anunţat un acord România-SUA pentru centrala de la Cernavodă, suma care ar urma să fie investită în baza acestuia fiind de 8 miliarde de dolari. Acordul negociat în perioada 2019-2020 vizează dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, cooperarea în domenii precum reglementare, cercetare şi dezvoltare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi şi pregătirea personalului, potrivit informaţiilor cuprinse în expunerea de motive a documentului. Deşi acordul a dat de înţeles că prioritatea va fi centrala de la Cernavodă, în prim plan este acum dezvoltarea locală a SMR-ului NuScale. Nuclearelectrica subliniază însă că proiectele SMR şi Cernavodă nu sunt concurente, ci complementare.

Schimbarea dramatică a industriei româneşti după anii 1990 a dus la scăderea emisiilor de CO2 cu peste 65% la nivelul anului 2019, piaţa locală îndeplinind chiar şi acum ţinta asumată la nivel european privind reducerea emisiior de carbon până în 2030. Mai mult, România este una dintre puţinele state europene cu temele făcute la capitolul energie verde. Practic, dezindustrializarea brutală după anii 1990 a creat condiţiile pentru ca România să fie verde, chiar fără să îşi propună. În plus, România este una dntre cele mai verzi ţări în ceea ce priveşte parcul de generare de energie.

Centrala va avea 420 MW, va contine 6 module, iar pe langa acestea vor fi construite proiecte solare pana la o capacitate totală de 600 MW.

Amplasamentul centralei a fost cumpărat în urmă cu 2 ani de Teofil Mureşan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, proprietarul Electrogroup. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO