Energie

Factură comună pentru telefon, curent şi gaze? „Este o evoluţie normală. Abordăm mai mulţi parteneri pentru unificarea serviciilor“, spune şeful CEZ România

Martin Zmelik, director general al CEZ România:

„Să nu vă aşteptaţi de la noi la o expansiune agresivă în termeni de investiţii. Cuvântul corect este consolidare, fără investiţii de capital majore. Nu avem un program de achiziţii şi nu este un lucru valabil numai pentru România, ci pentru toată regiunea.“

Martin Zmelik, director general al CEZ România: „Să nu vă aşteptaţi de la noi la o expansiune agresivă în termeni de investiţii. Cuvântul corect este consolidare, fără investiţii de capital majore. Nu avem un program de achiziţii şi nu este un lucru valabil numai pentru România, ci pentru toată regiunea.“

Autor: Roxana Petrescu

01.07.2015, 16:25 2202

O factură comună pentru utilităţi şi serviciile de telefonie sau cablu ar putea fi direcţia spre care se va îndrepta piaţa locală, aceasta fiind o tendinţă înregistrată la nivelul pieţelor vest-europene, unde jucătorii din telefonie, de exemplu, şi-au construit poziţii puternice în domeniul furnizării de energie, crede Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, compania care „aprinde becul“ pentru mai bine de 1,4 milioane de clienţi.

„Fiecare piaţă din Europa a expe­rimentat acest lucru (extin­derea marilor jucători din zona de telecom spre furnizarea de energie - n.red.). Noi trebuie să înţelegem ce vrea clientul. Abordăm diferiţi posibili parteneri pentru a unifica anumite servicii, forţele de vânzări s-ar putea uni, dar nu voi da acum detalii despre negocierile pe care le purtăm, dacă ele sunt cu companii din telecom sau cu pompierii. Ideea este că a avea o factură consolidată pentru anumite servicii este o evoluţie normală“, a declarat Zmelik.

Şeful CEZ România a dat mai multe exemple, unul dintre ele fiind piaţa germană, acolo unde unii operatori telecom şi-au construit poziţii de forţă pe piaţa energiei prin intrarea pe segmentul de furnizare de curent.

Vântul schimbării

Aceste mişcări nu sunt străine nici pentru piaţa locală. La începutul anului, oficialii Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fix - mobil, a anunţat că are în plan să le ofere clienţilor pachete care să combine serviciile „tradiţionale“ de telecom şi divertisment cu cele de energie după modelul folosit deja de alte subsidiare ale Deutsche Telekom pe alte pieţe.

RCS&RDS, operatorul telecom controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a anunţat planuri şi mai agresive. Dincolo de furnizarea de energie, RCS&RDS a spus că vrea să-şi construiască propria reţea de distribuţie. Mai mult, RCS&RDS este şi producător de energie verde, având în portofoliu mai multe parcuri solare.

Nici greii din utilităţi nu stau departe. CEZ spune că vrea să se ducă spre clienţi cu pachete care să cuprindă servicii de eficienţă ener­getică, optimizarea consumului, audit ener­getic.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO