• Leu / EUR4.7274
  • Leu / GBP5.1830
  • Leu / USD4.2656
Energie

Franţa: numărul în creştere de litigii dintre furnizorii de energie şi clienţi stârneşte îngrijorări

Franţa: numărul în creştere de litigii dintre furnizorii de energie şi clienţi stârneşte îngrijorări

Autor: Catalina Apostoiu

15 mai 2019 152

„Oamenii săraci se vor regăsi într-o situaţie mult mai complexă.“

În Franţa, mediatorul naţional din sectorul energiei se declară îngrijorat de creşterea continuă a numărului de litigii dintre furnizori şi clienţii, aceasta ridicându-se la 38% în decurs de doi ani, scrie Le Monde.

Concurenţa din sectorul energiei este în creştere, dar complexitatea ofertelor şi practicile furnizorilor fac piaţa greu de înţeles pentru o mare parte din consumatori.

Mediatorul din sectorul energiei Jean Gaubert, fost deputat socialist, al cărui mandat se încheie în luna noiembrie, pledează de cinci ani, adesea în van, pentru o transparenţă sporită din partea jucătorilor din sector. Iar acesta subliniază că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a explica piaţa persoanelor fizice, dar şi pentru a reglementa practicile furnizorilor.

În 2018, peste 16.000 de persoane au sesizat mediatorul, iar aproape 5.000 au făcut obiectul unei medieri.

Printre furnizorii care au generat cel mai mare număr de litigii se numără ENI, care are un milion de clienţi în Franţa, Total Spring, Engie şi Direct Energie, apoi EDF.

De asemenea, Gaubert avertizează guvernul francez asupra consecinţelor viitoarei majorări a tarifelor la electricitate, scrie Le Figaro.

Majorarea cu aproape 6%, îngheţată în iarna anului trecut în plină criză generată de Vestele Galbene, ar urma să intre în vigoare în luna iunie. „Oamenii săraci se vor regăsi într-o situaţie mult mai complexă“, a avertizat Gaubert.

Creştere tarifelor reglementate la electricitate va viza toţi consumatorii rezidenţiali abonaţi la tariful albastru al EDF, adică 25,6 milioane de cămine, dar şi micile întreprinderi (3,2 milioane).

Aceasta este estimată la 85 de euro pe an pentru un cămin care se încălzeşte cu electricitate.

Potrivit lui Jean Gaubert, persoanele cu o situaţie precară vor întâmpina dificultăţi în a plăti aceşti 85 de euro.

Aceşti 85 de euro care vor umfla factura vor anula efectul creşterii primei pentru energie, estimează mediatorul. Într-un gest menit să tempereze protestele vestelor galbene, guvernul francez a anunţat în luna noiembrie a anului trecut o majorare cu 50 de euro a acestei prime, al cărei scop este să-i ajute pe francezii mai săraci să-şi plătească factura la energie.

Numărul de beneficiari a fost de asemenea majorat la 5,6 milioane de gospodării. În opinia lui Jean Gaubert, majorarea cu 6% a tarifelor la electricitate va anula acest efort de susţinere a puterii de cumpărare.

 
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7274
Diferență: 0,0021
Ieri: 4.7216
Azi: 4.2656
Diferență: 1,1189
Ieri: 4.2238
Azi: 5.1830
Diferență: 1,4663
Ieri: 5.1033
Azi: 4.3506
Diferență: 0,2997
Ieri: 4.3355