Energie

Martin Zmelik, country manager CEZ: Mai bine am investi în stabilitatea reţelelor decât în smart metere

Martin Zmelik, country manager CEZ: Mai bine am investi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.07.2017, 12:00 212

Sistemul energetic din România are nevoie mai mult de consolidarea reţelelor şi mai puţin de investiţii în dispozitive precum contoarele inteligente, este de părere Martin Zmelik, country manager şi preşedinte al directoratului CEZ România.

"Din punctul meu de vedere, mai bine am investi în stabilitatea reţelelor decât în smart metere", a spus Martin Zmelik.

Grupul CEZ în România a încheiat anul 2016 cu un profit EBITDA de 466,2 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de 2015. Compania pune rezultatul pe seama evoluţiei activitaţii de producţie de energie.

"Rezultatele financiare pozitive înregistrate în 2016 arată clar că investiţiile noastre în modernizarea reţelei şi creşterea eficienţei operaţionale au dat roade", spune Martin Zmelik.

În 2016, turbinele din parcul eolian Fantanele au produs un total de 675 GWh, iar parcul a obţinut 583.037 certificate verzi prin sistemul de suport al investiţiilor în energie regenerabilă.

Hidrocentralele aflate în portofoliul CEZ au înregistrat o producţie brută de 77 GWh, în creştere cu 37 GWh faţă de 2015, pe fondul condiţiilor meteorologice favorabile.

În 2016, cantitatea de energie electrică furnizată clienţilor finali a fost de 3.369 GWh, cu 2,9% mai puţin decât în 2015, pe fondul trendului general de reducere a consumului de energie de la un an la altul. Astfel, potrivit CEZ, cota de piaţă a CEZ Vânzare SA pe piaţa de retail a fost de aproximativ 7,18% din consumul final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO