Energie

Materiile prime reeditează prăbuşirea din timpul crizei

Materiile prime reeditează prăbuşirea din timpul crizei

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2015, 00:03 1661

Actualul colaps a împins în temuta piaţă „bear“ la fel de multe materii prime ca în lunile de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, factorul care în urmă cu şapte ani a declanşat cea mai severă criză financiară de după Marea Depresiune, scrie Bloomberg. Unii analişti se tem că acest „carnagiu“ se va extinde pe pieţele de acţiuni, în unele ţări un culoar de propagare facilă a crizelor în economie.

Preţurile a nu mai puţin de 18 din cele 22 de componente ale Indicelui Bloomberg al materiilor prime au scăzut cu cel puţin 20% faţă de cele mai recente maxime, ceea ce înseamnă că intrarea pe piaţa „bear“, caracterizată de pesimism şi evoluţie negativă de durată, este larg deschisă. Aceeaşi si­tuaţie a apărut la sfârşitul lunii octom­brie 2008, când turbulenţele financiare au trimis pieţele globale în picaj.

Dolarul puternic şi răcirea economiei chineze pun presiuni pe cotaţiile materiilor prime. Două dintre primele trei elemente în funcţie de ponderea în index, aurul şi petrolul, au intrat deja pe piaţa „bear“. Alte patru materii prime, porumbul, gazelle naturale, grâul şi bovinele, au reuşit să stea în afara acestei pieţe „mulţumită“ condiţiilor meteorologice care au favorizat consumul şi problemelor de aprovizionare a pieţei. Analiştii şi managerii de fonduri se aşteaptă ca preţurile petrolului şi aurului să-şi continue căderea.  

Nichelul, cafeaua, zahărul, argintul, soia, cuprul, bumbacul, combustibilul de încălzit, aluminiul, benzina, zincul, toate înregistrează scăderi de peste 20% faţă de ultimele maxime atinse pe piaţa „bull“. În aceste condiţii, analistul Andrew Hecht, expert în materii prime, avertizează că turbulenţele sunt departe de a se fi terminat şi că prăbuşirea poate produce curând corecţii pe pieţele de acţiuni, scrie CNBC.

„Ne uităm la slăbiciuni reale pe bursa de acţiuni din SUA. Am avut vremuri bune pentru această piaţă, iar acum trebuie să ne pregătim de o corecţie“, spune el. Analistul a explicat că el este atent în special la trei materii prime: cuprul, petrolul şi lemnul. Cuprul semnalizează mai ales încetinirea economiei globale şi mai ales răcirea economiei chineze.

Preţurile cuprului au scăzut cu aproape 17% anul acesta, la minimul ultimilor şase ani. Cotaţiile petrolului au coborât cu 14% în aceeaşi perioadă. Declinul lemnului este de 22%.

„Piaţa este destul de volatilă, cu suişuri şi coborâşuri, dar, după ce vin septembrie şi octombrie, materiile prime vor mai face un pas în jos, iar acesta nu este un lucru bun pentru bursele de acţiuni din SUA“, a mai spus Hecht.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO