Energie

Mihai Drăghici, Director, Business Consulting, Energy South Cluster Leader CESA, EY: Din cauza legislaţiei care suprataxează producţia de energie regenerabilă, există riscul să pierdem oportunităţi din partea unor mari investitori

Mihai Drăghici, Director, Business Consulting, Energy...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 11:29 52

Pe fondul tranziţiei mondiale către energia verde, un cadrul legal nefavorabil poate determina unii jucători globali să îşi îndrepte atenţia către zone ce pot fi abordate mai uşor din punct de vedere investiţional.

„Un alt aspect este legat de această efervescenţă pe care o vedem la nivel global, dar cu atât mai mult în ultima perioadă la nivel regional, în contextul preţurilor foarte mari la energie electrică. Într-un context cu o legislaţie care suprataxează în momentul de faţă producţia de energie regenerabilă, avem o decizie mai dificilă dacă mergem în România sau altă ţară din regiune şi există riscul de a pierde acest val, de pierde această fereastră de oportunitate din partea unor mari investitori”, a declarat Mihai Drăghici în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2022.

 

Alte declaraţii:

 
  • Cred că este important să ne uităm cu atenţie la tabloul investiţiilor, să înţelegem sumele despre care vorbim şi să înţelegem că suntem la început de drum.
 
  • În cazul Fondului de Modernizare vorbim de o sumă estimată la 14 miliarde de euro, care variază de costurile emisiilor de dioxid de carbon. Încă o dată, este bine să avem o oglindă în faţă, investiţiile în România au fost minore în ultima decadă. Avem în faţă o oportunitate.
 
  • Apelul este deschis pentru fondul de inovare şi am avut discuţii cu multe companii din România pentru a participa la acest fond. Competiţia este acerbă. La ultimul apel au participat aproximativ 300 de companii, au fost selectaţi 6 câştigători.
 
  • Altă componentă este cea de Power Purchase Agreement, care poate finanţa proiecte de energie regenerabilă. Sunt mai multe discuţii în România, în care am fost implicaţi şi noi. Este important să ştim că sunt două componente -- PPA fizic şi PPA virtual sau financiar. 
 
  • Aş menţiona avantajele unui astfel de mecanism: pe de-o parte, pentru dezvoltator, asigură finanţarea necesară construirii unui astfel de parc, independent de fonduri europene. Pe cealaltă parte, consumatorului îi asigură stabilizarea preţului la energie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO