Energie

Mihai Toader Pasti, ÎntreVecini: Sunt 150.000 de blocuri în România şi acum avem doar 26 de asociaţii, cu o capacitate instalată totală de 369,4 kW. Suntem într-un moment 2019 pe subiectul prosumatorilor la bloc

ZF Power Summit 2024

Mihai Toader Pasti, ÎntreVecini: Sunt 150.000 de blocuri...

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2024, 17:49 154

Valul de prosumatori din România a fost susţinut până acum de o adopţie accelerată în rândul celor care stau la casă şi au montat panouri fotovoltaice pe acoperiş, însă în rândul celor 150.000 de blocuri de locuinţe din România există până acum doar 26 de asociaţii, a explicat Mihai Toader Pasti, fondator ÎntreVecini, prezent în cadrul ZF Power Summit 2024.

„În România sunt 150.000 de blocuri în acest moment. Dacă ne uităm la datele de prosumatori la bloc, cel puţin cele pe care le avem de la ANRE de acum, sunt 26 de asociaţii cu 369,4 kW capacitate instalată totală. Practic, din punctul nostru de vedere, ne aflăm într-un moment 2019 din punct de vedere al prosumatorilor la bloc. Este un potenţial de creştere uriaş”.

ÎntreVecini, împreună cu cei care sponsorizează proiectul, a reuşit în decembrie 2022 să conecteze la reţea primul bloc de locuinţe care activează ca prosumator. Acum, proiectul se extinde la nivel naţional.

„Acum avem un apel prin care căutăm să finanţăm alte 10 asociaţii de bloc din România în care să le montăm panouri fotovoltaice să devină prosumatori”.

Totuşi, pentru ca potenţialul fotovoltaicelor la bloc să poată fi atins România are nevoie de creareaunei legislaţii locale coerente cu privire la comunităţile de energie.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Primul bloc prosumator de la ÎntreVecini este din decembrie 2022. Pe baza lui am elaborat anul trecut ghidul de prosumator la bloc în parteneriat cu FEL.
  • Dincolo de problemele tehnice, financiare, estimări şi aşa mai departe, e o componentă socială foarte importantă de care ne-am lovit. Iar acesta e un alt proiect care îl facem cu Funky Citizens, de dezinformare şi misinformation pe zona de enegie, pentru că de multe ori ne-am lovit în discuţiile cu vecinii de fel de fel de probleme care au sens, dar şi de multe conspiraţii cu 5Gşi găinile care nu mai fac ouă. Iar acesta este un caz real peste care trebuie să trecem ca să ajungem unde ne dorim.
  • Avem un studiu despre vecinătate care arată că majoritatea românilor nu îşi cunosc vecinii, dar 80% dintre ei ar vrea să-şi cunoască vecinii şi să desfăşoare proiecte împreună cu ei. În sensul acesta lucrăm şi cu Greenpeace şi vă invit să semnaţi memorandumul lor pentru crearea unei legislaţii complete şi coerente pentru comunităţile de energie.
  • Motivul pentru care am început să ieşim dincolo de Bucureşti şi să mergem în ţară este că sunt multe surse de finanţare posibile petnru această tranziţie, pot fi şi programe de la AFM, ne dorim să se întâmple acest lucru, pot fi fonduri prin PNRR, fonduri dedicate pentru judeţele din Tranziţie Justă – şi avem o comunitate şi la Târgu Jiu care creşte extraordinar – şi fonduri locale, care sunt făcute prin alocare participativă de fonduri la nivel de primării, fonduri care de multe ori nu sunt epuizate şi nu ne dăm seama de lucrul acesta pentru că oamenii nu au încredre înainte de toate.
  • Avem şase blocuri în Bucureşti, unul în Târgu Jiu, în două luni o să mai avem 10 sau 20 în ţară. Obiectivul nostru este să ajungem în următorii ani la 4.000 de comunităţi de energie. Ipoteza este că 4.000 de comunităţi înmulţit cu 500 de oameni înseamnă 2 milioane de români din oraşe, adică 20% din populaţia urbană.
  • Lucrăm împreună cu cei de la FEL să vedem cum poţi pune staţii de încărcare la bloc.