Energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Primul gaz din Marea Neagră cred că îl vom folosi anul viitor, din perimetrul exploatat de Black Sea Oil & Gas

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Primul gaz din Marea...

Autor: Roxana Rosu

19.01.2022, 09:35 329

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni seară că anul viitor România va avea un surplus de gaze care vor intra în reţea din perimetrul de la Midia, exploatat de Black Sea Oil & Gas în Marea Neagră.

”Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, a anunţat ministrul energiei la Digi24.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din portofoliul BSOG constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. O conductă submarină de 126 km asigură transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Capacitatea de producţie estimate, de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, este echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României, existând deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la Engie.

 În total, BSOG a derulat investiţii de 600 mil. dolari în perimetrul Midia din Marea Neagră.

În plus, în 2026 ar trebui ca sursele de gaze ale României să fie completate de perimetrul Neptun Deep deţinut de OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră.

„Decizia de investiţii ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz şi OMV Petrom, în cursul anului viitor, în aşa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul naţional de transport”, a menţionat Virgil Popescu.

Investiţia necesară pentru acest proiect este de 4 miliarde de euro. 

Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la 42-84 miliarde de metri cubi, iar cele din exploatarea Black Sea Oil & Gas la circa 20-30 miliarde de metri cubi.

Producţia de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an.

„Practic se dublează cantitatea de gaze pe piaţa românească. Este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piaţa românească, cât şi pentru export, cât şi pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri”, a mai declarat Virgil Popescu.

În opinia ministrului, creşterea cantităţii disponibile va duce la scăderea preţului la gaze.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO