Energie

Nicolas Richard, CEO ENGIE România: Tranziţia energetică va costa şi nu ne permitem să facem greşeli. Avem nevoie de un cadru care ne permite să avem un plan de acţiune, de investiţie, care este potrivit pentru obiectivele pe care le avem în România

ZF Power Summit 2024

Nicolas Richard, CEO ENGIE România: Tranziţia...

Autor: Alexandra Matei

27.02.2024, 11:59 105

Tranziţia energetică, spune Nicolas Richard, CEO al ENGIE România, este un proces care va avea un cost important în următorii şapte ani, iar pentru că economia se află într-o perioadă în care costul banilor este mai mare, jucătorii din energie, autorităţile şi statul nu îşi permit să greşească.

Astfel, totul trebuie bine pus la punct în privinţa investiţiilor şi a planului pentru atingerea obiectivelor României privind tranziţia energetică.

„Cred că nu trebuie să ne facm iluzii. Tranziţia energetică va costa şi nu ne permitem să facem greşeli. Totodată, e important să înţelegem că suntem într-un context în care costul banilor este mai mare. Trebuie să găsim împreună cu factorii politici de decizie şi cu ANRE (n. r. - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) un cadru care ne permite să avem un plan de acţiune, de investiţie, un cadru potrivit pentru obiectvele pe care le avem în România”, a spus Nicolas Richard, CEO al ENGIE România, în timpul ZF Power Summit 2024.

El consideră că un lucru foarte important în acest context este investiţia constantă în reţea. Încă din 2005, menţionează acesta, ENGIE a investit în reţea astfel încât aceasta să fie adaptabilă.

De asemenea, Nicolas Richard este de părere că investiţiile în reţea reprezintă un element crucial în tranziţia energetică.

„Anul trecut am conectat 70.000 de clienţi, am extins reţeaua cu 642 km şi am modernizat mai mult de 145 km de reţea. Continuăm să investim în reţea pentru că este un element crucial în tranziţia energetică”, a punctat el.

 

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

► Europa a reacţionat extrem de bine în această criză cu gazul din Rusia, care a început înainte de război. În momentul de faţă, la nivel european, avem 64% grad de umplere din depozitul european, iar România este la 56%. Asta înseamnă că nevoia de gaz pentru vara viitoare va fi extrem de mică pentru că România va rămâne cu mai mult de 50% din gazul deja stocat.

► Când vorbim despre tranziţia energetică vorbim, de fapt, de mai multe perspective. Prima este mixul energetic – cum producem şi cum consumăm. Al doilea lucru important este tot ce ţine de rezilienţa, fiabilitatea şi securitatea sistemelor, iar al treilea este legat de suportabilitate şi competitivitate.

► Vedem preţuri care au scăzut faţă de anii trecuţi, dar volatilitatea rămâne aceeaşi. Este important să vedem cum şi cât se consumă şi să putem prognoza care va fi consumul de a doua zi. Aici, un lucru foarte important sunt soluţiile hibride, precum pompele de căldură cu centrală pe gaz. Dacă a o soluţie hibridă poţi fi pregătit pentru evoluţia preţurilor.

► Suntem pe drumul bun. Sunt însă lucruri asupra cărora ar trebui să ne aplecăm cu atenţie – biometan, eficenţă energetică şi o politică mult mai articulată - pentru a reuşi să ajungem, până în 2050, la o României net zero.

► Primul lucru pe care îl vom face în 2024 este să ne adaptăm. Ca linii principale de business avem tot ce ţine de producerea de energie verde. Vrem să dublăm capacitatea noastră, construim două parcuri în Prahova şi Galaţi şi suntem în curs de a achiziţona 80 MW de eolian. Vrem să creştem capacitatea de producţie de energie verde şi zona de electrictate cu ajutorul energiei verzi. Un alt focus este de a ajuta clienţii să consume mai puţin.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO