Energie

Nuclearelectrica: Dacă producătorii de stat sunt obligaţi să vândă energie pentru populaţie la preţuri fixe, regenerabilii, susţinuţi prin facturi de consumatori, de ce nu contribuie?

Nuclearelectrica: Dacă producătorii de stat sunt...

Autor: Roxana Petrescu

05.02.2019, 12:15 1237

Într-un document de 151 de pagini care cuprinde observaţii din partea jucătorilor din energie privind aplicarea OUG 114 privind instituirea unor măsuri fiscale, Nuclearelectrica, una dintre cele mai lovite companii de această ordonanţă, ridică o întrebare: dacă producătorii ieftini de stat dau energie pentru casnici la preţuri fixate de ANRE, de ce nu se aplică aceeaşi prevedere şi pentru producătorii regenerabili privaţi?

“Având în vedere faptul că numeroşi producători regenerabili dispecerizabili s-au contractat pe pietele la termen utilizând produse standard, precum şi costurile reduse ale energiei regenerabile şi schemele de sprijin plătite de consumatori, considerăm oportun ca şi aceştia să poată furniza energie pentru contractele reglementate, cu recunoaşterea costurilor de achiziţie a energiei pentru intervalele în care nu există resursa”, spun reprezentanţii Nuclearelectrica în documentul menţionat.

Fiecare consumator de energie din România plăteşte prin facturi o contribuţie pentru susţinerea energiei verzi, iar la rândul lor, producătorii de energie verde susţin că sunt cea mai ieftină sursă de energie.

La problema ridicată de Nuclearelectrica, răspunsul Autorităţii Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a fost următorul:

„Pentru producătorii care beneficiază de schema de sprijin cu cerificate verzi, analiza prevederilor legale incidente a condus la concluzia ca nu se îndeplinesc condiţiile legale pentru contractele reglementate.”

Astfel, greul susţinerii facturilor pentru populaţie, care timp de trei ani vor fi îngheţate pentru casnici, va fi dus în spate de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

„SNN (Nuclearelectrica) va obţine în condiţiile vânzării întregii producţii de energie disponibilă cu metodologia preţului reglementat (costĂ5%), un profit brut estimat la 90 de milioane de lei, în scădere cu peste 450 milioane de lei faţă de nivelul estimat iniţial, în condiţiile vânzării energiei electrice disponibile pe piaţa liberă.”

Mai departe, această scădere a profitului pune sub semnul întrebării proiecte majore de investiţii ale companiei, cel mai important fiind retehnologizarea de 1,5 mld. euro a Unităţii 1 de la Cernavodă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO