Energie

OMV Petrom, venituri de 6 miliarde lei în T1/2020, în creştere cu 12% şi un profit net de 653 milioane lei, cu 43% mai mic, pe fondul reducerii preţurilor ş a începutului crizei generate de COVID-19

OMV Petrom, venituri de 6 miliarde lei în T1/2020, în...

Autor: Roxana Rosu

29.04.2020, 08:49 602

OMV Petrom a încheiat primul trimestru din 2020 cu venituri de 6 miliarde lei, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit net de 653 milioane lei, cu 43% mai mic, rezultatele companiei fiind influenţate de preţurile mai mici la petrol şi începutul crizei generate de COVID-19.

În acelaşi timp, rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 975 mil lei, mai mic cu 21%.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 12% sustinuta de volume mai mari ale vanzarilor de gaze naturale, partial compensate de preturi de piata mai mici ale marfurilor si volume mai mici ale vanzarilor de electricitate.

Pe segmente de activitate, situaţia OMV Petrom după primle trei luni ale anului prezintă evoluţii diferite.

Astfel, pe partea de Upstream (explorare şi producţie) rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a fost 157mil lei, mai mic cu 81%,in principal influentat de scaderea preturilor titeiului si gazelor naturale, precum si de deprecierea mai mare. Declinul productiei zilnice a fost sub 2%,sustinut de cresterea productiei in Kazahstan, în timp ce costulde productie s-a imbunatatit cu 7%, la 10,9USD/bep, datorita imbunatatirii eficientei operationale si cursului de schimb favorabil. Cea mai ampla achizitie de date seismice3D onshore din Europa a fost finalizata inainte de termen si in buget, arată datele din raportul financiar al companiei.

Pe partea de Downstream Oil, acolo unde sunt înregistrate rezultatele din comercializarea produselor petroliere, datele arată că în T1/2020 rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a fost de 514 mil lei, cu 133% mai mare, datorita marjelor de rafinare imbunatatite, precum si performantei operationale si a vanzarilor robuste, partial contrabalansate de inceputul crizei pandemice.

Pe divizia Downstream Gas, acolo unde sunt cumulate vânzările de gaze şi energie, rezultatele arată că veniturile din exploatare excluzand elementele speciale au fost de 147 mil lei, in scadere cu 6%, afectat de preturile mai mici la gaze naturale, compensate in mare masura de efectul pozitiv din contractele forward de energie electrica realizate, reflectand modelul integrat de afaceri. Volumele de vanzari de gaze naturale au fost cu 52% mai mari, acoperind toate canalele de vanzari, sustinute de achizitiile de la terti, în timp ce  producţia neta de energie electrica a fost de 1,12 TWh, mai mare cu 3%, in contextul marjelor pozitive, dar mai scazute. In T1/20, OMV Petrom a furnizat pietelor reglementate 5,52 TWh de gaze naturale. Centrala electrica Brazi nu a avut o obligatie de a furniza electricitate pietei reglementate in T1/20.

Vanzarile din de Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 35% iar cele din Upstream 1% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti)

Rezultatul din exploatare a scazut la 830 mil lei, comparativ cu 1.288 mil lei in T1/19, in principal ca urmare a mediului de piata nefavorabil, preturile mai mici si inceputul crizei generate de COVID-19 avand un impact negativ asupra performantei grupului.

Grupul a derulat investiţii de  958 mil lei in T1/20, cu 16% mai mari fata de T1/19, in principal directionate catre segmentul Upstream. 

Pentru 2020, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi 40 USD/baril  (revizuit in jos de la 60 USD/bbl; 2019: 64 USD/bbl). Astfel, marjele de rafinare sunt estimate a se situa peste valoarea de 5 USD/baril.

Ca urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere, gaze naturale si electricitate se estimeaza a fi cu mult sub nivelul inregistrat in 2019.

Grupul are planificare investiţii de circa 3 miliarde lei în acest an, excluzand achizitiile (fata de 4,2 mld lei estimarea anterioara si valoarea din 2019). Reducerea va veni in principal atat din prioritizarea activitatii de foraj, cat si din amanarea unor proiecte in domeniul petrochimiei si al vanzarilor cu amanuntul.

În ceea ce priveşte Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic off­­shore local, explorat de Petrom ală­tu­­ri de americanii de la ExxonMobil – un proiect în care s-au investit deja 1,5 mld. dolari, compania precizează că intenţionează să vadă proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat, dar decizia finala de investitie depinde de o serie de factori,inclusiv de un mediu fiscal stabil si competitiv si de dreptul de a comercializa liber gazele naturale.

Grupul anunţă totodată că în parteneriatul cu Auchan negocierile contractuale sunt in desfasurare.

OMV Petrom a raportat anul trecut venituri de 25 mld.lei şi un profit net de 3,6 mld.lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO