Energie

Opt mari companii energetice lansează un nou proiect pentru evidenţierea necesităţii surselor regenerabile de energie

Opt mari companii energetice lansează un nou proiect pentru evidenţierea necesităţii surselor regenerabile de energie

Autor: Dorin Oancea

25.05.2020, 13:54 240

SolarPower Europe şi WindEurope, au lansat "Choose Renewable Hydrogen" (Alege Hidrogenul Regenerabil), o iniţiativă care evidenţiază rolul esenţial al surselor regenerabile de energie pentru a asigura o redresare economică solidă, în linie cu European Green Deal. 

Semnatarii au cerut Comisiei Europene să ia deciziile corecte pentru viitoarea integrare a sistemului energetic şi strategia Europei în ceea ce priveşte hidrogenul, exploatând întregul potenţial al energiei electrice din surse regenerabile de a decarboniza în întregime Europa.

Iniţiativa îndeamnă ca, în mijlocul crizei de sănătate cauzate de COVID-19 şi a implicaţiilor sale economice, Europa să acorde prioritate celor mai eficiente, sustenabile şi rentabile modalităţi de decarbonizare a economiei.

Aurelie Beauvais, CEO interimar al SolarPower Europe, a declarat: „Tehnologiile de energie obţinută din surse regenerabile sunt gata să formeze baza European Green Deal. Acestea sunt competitive din punct de vedere al costurilor, foarte scalabile şi pot oferi soluţii cu adevărat durabile pe bază de hidrogen pentru a definitiva decarbonizarea Europei. Viitoarea „Strategie de integrare a sistemului energetic" şi "Strategia privind hidrogenul curat" vor fi esenţiale pentru consacrarea modalităţilor de decarbonizare potrivite pentru Europa: acestea trebuie să se bazeze pe potenţialul imens al energiei electrice din surse regenerabile, care va consolida integrarea sectorială, va crea milioane de locuri de muncă şi va furniza hidrogen sustenabil necesar pentru modernizarea şi decarbonizarea industriilor europene."

Giles Dickson, CEO WindEurope, a declarat: „Energiile din surse regenerabile reprezintă în prezent aproape jumătate din energia noastră electrică. Dar electricitatea este doar un sfert din consumul nostru total de energie. Restul consumului este generat în mare parte din combustibili fosili, mai puţin eficienţi decât electricitatea. Trebuie să electrificăm cât mai mult din restul energiei consumate. Iar vântul va fi esenţial – Comisia Europeană şi Agenţia Internaţională pentru Energie spun că acesta va reprezenta jumătate din energia electrică a Europei până în 2050. Dar nu putem electrifica totul. Unele procese industriale şi transportul greu vor trebui să funcţioneze pe gaz. Iar hidrogenul regenerabil este cel mai bun gaz. Este complet curat. Acesta va deveni accesibil ca urmare a costului redus al energiei regenerabile. Şi va fi energie realizată în Europa, creând locuri de muncă şi generând creştere economică în Europa. Hidrogenul în Pachetul de Redresare Economică? Da, dar să fie hidrogen regenerabil!"

Iniţiativa “Choose Renewable Hydrogen” include în prezent 10 companii şi asociaţii: Akuo Energy, BayWa r.e., EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, SolarPower Europe, Ørsted, Vestas şi WindEurope.

AFACERI DE LA ZERO