Energie

Pentru prima dată un şef de multinaţională cu capital occidental intră în radarul DNA. Francezul Bruno Roche, administrator al Apa Nova, acuzat de DNA că a cumpărat trafic de influenţă

Pentru prima dată un şef de multinaţională cu capital...

Autor: Carol Dan

25.09.2015, 14:12 2397

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată că Bruno Roche, membru al Consiliului de Administraţie al Apa Nova, şi Laurent Lalague, fost director director general al companiei din Bucureşti, ar fi făcut plăţi nejustificate către „persoane anume desemnate”, potrivit Mediafax, care citează documente ale anchetatorilor. Cei doi ar fi înfiinţat conturi bancare confidenţiale prin intermediul cărora se făceau plăţile.

Documentele citate de Mediafax arată că activităţile cercetate de procurori cu privire la Apa Nova, respectiv cumpărarea şi traficul de influenţă de către persoane care au legătură cu activitatea companiei, au afectat grav parteneriatul strategic româno-francez.

De asemenea, DNA precizează că Apa Nova Bucureşti are un "serviciu de securitate" format din foşti angajaţi ai unor servicii de informaţii care fac filaje şi interceptări pentru a nu fi divulgate activităţile ilegale ale companiei, potrivit Mediafax.

Epsică Chiru, director general adjunct al Apa Nova, a declarat că deocamdată DNA nu a comunicat dacă au fost făcute acuzaţii împotriva unor persoane din conducerea companiei.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi Costin berevoianu, fost consilier al lui Sorin Oprescu, au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000. Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor. Apa Nova are încheiat la Ploieşti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare pe o durată de 25 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO