Energie

Preşedintele ANRM: Liberalizarea preţului la gaze va aduce companiilor un câştig suplimentar fără niciun efort. Statul trebuie să beneficieze şi el

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2012, 12:52 268

Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, spune că odată cu liberalizarea preţului la gaze producătorii locali vor înregistra profituri mai mari fără a depune niciun efort iar statul ar trebui să beneficieze la rândul său, discuţiile privind redevenţele plătite de firmele de profil fiind în curs.

"Dacă liberalizarea preţului la gaze va avea loc, şi va avea loc, acest lucru înseamnă că firmele vor avea un câştig fără niciun efort suplimentar iar statul ar trebui să beneficieze de acest lucru. Discuţiile sunt în curs", a declarat Pătruţi.

În acest moment, cei doi mari producători de gaze naturale din România, Petrom şi Romgaz, îşi comercializează producţia internă la un preţ de 160 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mic faţă de preţul pe care România îl plăteşte pentru importurile din Rusia.

Subiectul modificării redevenţelor petroliere vine în contextul în care nivelul actual, de 3,5%-13,5% din valoarea producţiei, a fost stabilit până în 2014.

Lucian Bode, ministrul economiei, a spus recent că vrea să crească acest nivel cu minimum două cifre chiar înainte de 2014 în timp ce şeful statului, Traian Băsescu, a declarat că Petrom ar trebui să nu se gândească la un nivel de redevenţă mai mic decât cel din ţările arabe începând cu 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO