• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Energie

Proiectul CARMEN, dezvoltat de Delgaz Grid, Transelectrica şi compania ungară MAVIR pentru dezvoltarea reţelelor electrice la nivel regional, a intrat pe lista Proiectelor energetice de Interes Comun a UE. Investiţia este de 150 mil.euro

Proiectul CARMEN, dezvoltat de Delgaz Grid, Transelectrica şi compania ungară MAVIR pentru dezvoltarea reţelelor electrice la nivel regional, a intrat pe lista Proiectelor energetice de Interes Comun a UE. Investiţia este de 150 mil.euro

Autor: Roxana Rosu

03.05.2022, 10:20 150

Proiectul Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), dezvoltat de către Delgaz Grid şi Transelectrica SA în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító, a primit aprobarea finală de la Uniunea Europeană, fiind inclus pe lista Proiectelor energetice de Interes Comun (PIC).

Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, cererea de finanţare urmând a fi depusă în a doua jumătate a anului 2022. Implementarea se va derula pe o perioadă de 6 ani, începând cu anul 2023 şi până în 2028.

Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructură energetică transfrontalieră pentru construirea unei pieţe europene interne a energiei mai integrată şi mai rezilienţă şi pentru urmărirea obiectivelor în materie de energie şi climă.

Actuala Listă PIC cuprinde 98 de proiecte: 67 de proiecte în domeniul transportului şi stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de reţele de CO2 şi 5 proiecte de reţele electrice inteligente.

„Obţinerea calităţii de Proiect de Interes Comun pentru proiectul CARMEN marchează un punct de referinţă în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii energetice transfrontaliere în contextul cooperării operatorilor de transport şi distribuţie. Pentru a face faţă tuturor transformărilor din sectorul energetic susţinute de agenda europeană, este necesară o abordare globală, în spiritul colaborării şi al împărtăşirii informaţiilor. Ne aflăm în contextul în care doar implementând interoperabilitatea între sistemele noastre, printr-o cooperare pragmatică şi curajoasă, putem adapta reţelele la noile configuraţii ale sistemelor electroenergetice în contextul tranziţiei energetice. Suntem mândri că Transelectrica este parte a acestui obiectiv investiţional de importanţă majoră la nivel european şi le mulţumim partenerilor noştri din cadrul Delgaz Grid pentru colaborarea extraordinară în efortul de a da viaţă acestui proiect”, afirmă Gabriel Andronache, CEO al CNTEE Transelectrica SA.

Proiectul are în vedere modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de transport şi de distribuţie energie electrică, precum şi creşterea interoperabilităţii acestora, atât la nivel naţional, cât şi European. Investiţiile vor acoperi modernizarea de staţii şi posturi de transformare, a liniilor aeriene de înaltă tensiune, implementarea tehnologiilor IT şi de comunicaţii specifice, precum şi instalarea în reţeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

 „Faptul că proiectul CARMEN a obţinut statutul de Proiect de Interes Comun este un real succes pentru compania noastră, fiind cel mai ambiţios proiect de investiţii al României în infrastructura de distribuţie a energiei electrice din Regiunea Nord-Est. Suntem recunoscători colegilor din Delgaz Grid şi partenerilor noştri de la Transelectrica şi MAVIR pentru eforturile depuse care au condus la acest rezultat. Avem convingerea că proiectul CARMEN va deveni un model de bună practică din punct de vedere al colaborării dintre actorii sectorului electroenergetic, în perspectiva adaptării la cerinţele europene privind decarbonificarea, digitalizarea şi securitatea energetică”, declară Volker Raffel, CEO al E.ON România.

CARMEN va contribui în mod direct la creşterea capacităţii de preluare în reţeaua de joasă tensiune a electricităţii produse din surse regenerabile de către prosumatori, proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcţia accelerării decarbonificării şi digitalizării reţelei de transport şi distribuţie a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri.a

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702