Energie

Revenirea lui Ion Popa în industria extractivă. Cine este fostul manager al Petrom, care a preluat 40 de zăcăminte de la OMV Petrom?

Revenirea lui Ion Popa în industria extractivă. Cine...

Autor: Ramona Cornea

08.01.2020, 19:07 4928

OMV Petrom, cel mai mare grup de energie din Europa de Sud-Est, a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte onshore de ţiţei şi gaze din România către compania Dacian Petroleum, conform unui comunicat de presă.

Dacian Petroleum SRL este o firmă cu cod CAEN de extracţie a petrolului, înfiinţată în noiembrie 2018 de către Ion Popa, fost director general al Petrom până în 2003, înainte de privatizare, alături de Andrew Becnel, fost CFO al companiei de servicii petroliere Weatherford, Thomas Bruni şi Bernard Jacques Duroc Danner (fost CEO al Weatherford).

Cei patru acţionari persoane fizice deţin fiecare pachete de 12% din acţiunile Dacian Petroleum, în timp ce acţionar majoritar este compania Rotary Petroleum Co, deţinută integral de Leonardo Crăciun.

Ion Popa a fost directorul general al Petrom timp de 12 ani, până în 2003, înainte de privatizarea companiei. Popa a preluat conducerea fostei regii autonome Petrom la înfiinţarea acesteia, în 1991, după ce a lucrat la Petromar, care opera platformele de foraj marine. El a mai fost profesor la Institutul de Petrol din Ploieşti şi a activat la o companie din Italia.

De asemenea, Ion Popa a evitat să finalizeze o afacere cu Enron, defunctul gigant la energiei din Statele Unite. În anul 2000, Petrom şi Enron au format o companie denumită Petrom Enron Gaz SRL, pentru comercializarea unei părţi din gazele naturale extrase de Petrom. După un an, Popa a solicitat adunării generale a acţionarilor Petrom să aprobe încheierea colaborării cu partea americană, în urma nerespectării de către aceasta a obligaţiilor contractuale privind achiziţionarea de gaze naturale din import.

În 2002, când Ion Popa era manager general, Petrom avea 78.000 de angajaţi, iar la finalul lunii septembrie 2019 compania avea 13.249 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO