Energie

România „se luptă“ pentru cel mai scump plin de benzină şi motorină din regiune, chiar dacă în două luni carburanţii s-au ieftinit cu până la 8%

România „se luptă“ pentru cel mai scump plin de...

Autor: Roxana Petrescu

19.08.2015, 15:00 1421

Un polonez dă cu 5 euro mai puţin decât un român pentru a-şi face plinul cu motorină şi economiseşte 2,5 euro la plinul de benzină. Salariul mediu net al unui polonez este de două ori mai mare decât cel al unui român.

De la începutul lunii iunie, mo­mentul în care petrolul a început din nou să se ieftinească  după ce abia reuşise să treacă de pragul de 60 de dolari, şi până pe 10 august, statisticile europene arată că litrul de benzină din România a scăzut cu 5%, aceasta fiind cea mai semnificativă ieftinire la nivel european, în timp ce motorina a pierdut 8% din valoare, printre cele mai mari din UE. Cu toate acestea, România este la nivel regional a doua cea mai scumpă piaţă pentru a face un plin de carburant.

Potrivit datelor de la Comisia Europeană pe 10 august, litrul de benzină ajunsese la 1,22 euro după ce marcase o scădere de peste 5% faţă de începutul lunii iunie. Dacă la mijlocul verii barilul de petrol dădea semne de revenire, preţul urcând chiar la peste 65 de dolari, ultimele două luni au adus corecţii puternice astfel că petrolul se tranzacţionează acum sub pragul de 50 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO