Energie

România va afla la finalul anului dacă va primi 280 mil euro de la UE pentru construcţia celui mai mare laser din lume

România va afla la finalul anului dacă va primi 280 mil euro de la UE pentru construcţia celui mai mare laser din lume

Autor: Roxana Petrescu

27.05.2011, 11:53 816

România ar putea primi anul acesta finanţări europene pentruconstrucţia celui mai mare laser din lume la Măgurele, valoareatotală a proiectului fiind de 280 de milioane de euro.

Proiectul se numeşte Eli, dezvoltarea acestuia a început în2007, iar în octombrie anul acesta ar trebui depus la ComisiaEuropeană pentru accesarea fondurilor necesare.

"Anul acesta vom şti dacă primim finanţarea. Până în 2015construcţiile trebuie să fie finalizate, în contextul în care numaicercetarea şi dezvoltarea în vederea realizării echipamentelordurează trei ani şii jumătate", a declarat Nicolae Victor Zamfir,directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi InginerieNucleară Horia Hulubei.

Proiecte similare dar de dimensiuni mai mici sunt în dezvboltareşi în Ungaria şi Cehia.

"Eli este prima şi singura şansă pe care România o are pentru ase poziţiona ca lider în cercetare la nivel european. Un astfel deproiect va aduce creierele înapoi după exodul din ultimii ani", adeclarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

Laserul va avea multiple utilizări de la transformarea luminiiîn materie, până la terapiile anticancer, experimente de fizicănucleară, sau la crearea unor dispozitive pentru radiografiereacontainerelor din aeroporturi şi vămi prin care nu pătrund razeleX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO