Energie

Rusia închide robinetul, giganţii din SUA îşi întorc privirea. Marii şefi din energie din Statele Unite avertizează că nu vor putea salva Europa de iarna cumplită care urmează. "Nu va veni niciun plan de salvare. Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaze"

Rusia închide robinetul, giganţii din SUA îşi întorc...

Autor: Ştefan Stan

15.09.2022, 11:10 12128

Giganţii din energie din SUA au avertizat că nu pot salva Europa cu o creştere a livrărilor de petrol şi gaze în această iarnă, scrie FT.

Chiar dacă pieţele petroliere s-au relaxat în ultimele săptămâni, momentul de respiro ar putea lua sfârşit atunci când un embargo al UE asupra vânzărilor ruseşti va intra în vigoare în totalitate, în cursul acestui an. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat săptămâna aceasta că embargoul "ar putea provoca o creştere a preţurilor petrolului".

Cu toate acestea, directorii de companii din energie din SUA, care deţin vaste rezerve de petrol şi gaze naturale care ar putea fi folosite pentru a atenua criza energetică europeană, spun că nu vor putea să îşi intensifice livrările suficient de repede pentru a preveni penuria de energie din timpul iernii.

"Nu e ca şi cum SUA ar putea pompa o grămadă în plus. Producţia noastră este ceea ce este", a declarat Wil VanLoh, şeful grupului de capital privat Quantum Energy Partners, unul dintre cei mai mari investitori din zona de gaze de şist.

"Nu va veni niciun plan de salvare", a adăugat VanLoh. "Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaze".

Exporturile de petrol şi de gaze lichefiate din SUA au crescut pentru a profita de preţurile mai mari din Europa, dar acum sunt aproape de un maxim, au declarat directorii, avertizând că creşterea producţiei de ţiţei va fi sub previziunile guvernamentale de aproximativ 1 milion de barili pe zi în acest an.

Întrebat despre perspectiva unei creşteri mari a producţiei din industria de şisturi din SUA, Scott Sheffield, directorul executiv al Pioneer Natural Resources, a declarat: "Nu, nu o văd venind".

"Noi nu adăugăm platforme [de foraj] şi nu văd pe nimeni altcineva adăugând platforme", a spus Sheffield, care conduce unul dintre cei mai mari producători de petrol din SUA. Preţul petrolului ar putea creşte peste 120 de dolari pe baril în această iarnă, pe măsură ce rezervele se vor restrânge, a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat miercuri că vânzările de petrol din Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, ar putea scădea cu aproape 20% atunci când embargoul UE va intra pe deplin în vigoare. Preţul Brent a crescut cu 1%, la 94 de dolari pe baril, în urma raportului.

Creşterea vertiginoasă a producţiei din ultimul deceniu a făcut din SUA cel mai mare producător de petrol din lume, producţia de dinaintea pandemiei de coronavirus atingând 13 milioane de barili pe zi, adică peste 10% din oferta globală. Creşterea producţiei în fiecare an în anii de boom a acoperit de una singură creşterea globală a cererii globale, contribuind la menţinerea preţurilor la ţiţei.

Însă, săptămâna trecută, producţia americană şi-a revenit la doar 12,1 milioane de barili pe zi, după o scădere importantă în momentul în care preţurile petrolului au scăzut în timpul pandemiei. Noile îngrijorări legate de creşterea lentă a ofertei de şisturi vin în contextul în care comercianţii devin, de asemenea, tot mai îngrijoraţi de capacitatea grupului de producători Opec de a creşte oferta. Săptămâna trecută, cartelul a anunţat un plan pentru a începe să-şi reducă producţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO