Energie

Survol al polonezilor de la PKN Orlen asupra activelor de petrol şi gaze din România. PKN Orlen pentru ZF: „Grupul va căuta să îşi majoreze investiţiile şi va continua dezvoltarea accelerată prin achiziţii. PKN Orlen urmăreşte şi situaţia de pe alte pieţe decât cele pe care e prezent şi analizează oportunităţile de investiţii“

Survol al polonezilor de la PKN Orlen asupra activelor de...

Autor: Roxana Petrescu

30.11.2021, 00:07 1002

Rafinăria Petromidia, cel mai important activ deţinut de kazahii de la KazMunayGas în România, dar şi active din zona de producţie de hidrocraburi ale OMV Petrom ar fi pe radarul de achiziţii al polonezilor de la PKN Orlen, companie în care statul polonez este cel mai important acţionar (27,5%).

Presupusele intenţii vin într-un moment marcat de multă incertitudine pentru jucătorii din petrol şi gaze în contextul în care tranziţia energetică le restrânge pieţele şi îi forţează să se alinieze la alte domenii de investiţii.

„Se tot învârt“, spun surse din piaţă despre polonezii de la PKN Orlen. Astfel, grupul ar fi interesat de o eventuală preluare a Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România. Pe lângă acestea, sunt şi active majore pe zona de explorare şi producţie, cu focus pe gazul natural.

„Se uită la partea de upstream a OMV, dar şi la Petrom“, completează sursele.

PKN Orlen deţine 6 unităţi de rafinare în Polonia, Cehia şi Lituania, o divizie de petrochimie prezentă cu produse în 60 de ţări, unităţi de producţie a energiei, circa 2.850 de benzinării, dar şi un portofoliu de explorare şi producţie.

„Orice decizie de investiţii va fi anunţată de îndată ce va fi adoptată“, au spus pentru ZF reprezentanţii PKN Orlen întrebaţi dacă sunt interesaţi de preluarea unor active în zona de rafinare sau de explorare şi producţie, fără a confirma însă discuţii cu Rompetrol sau Petrom.

”Prioritatea PKN Orlen este să găsească soluţii prin care să îşi dezvolte toate segmentele de business şi să îşi depăşească potenţialul. Ca parte a strategiei, grupul va căuta să îşi majoreze investiţiile şi va continua dezvoltarea accelerată prin achiziţii care vor fi complementare cu activităţile actuale şi care vor susţine creşterea veniturilor pe termen lung. PKN Orlen urmăreşte şi situaţia de pe alte pieţe decât cele pe care e prezent şi analizează oportunităţile de investiţii.”

Potrivit strategiei pentru 2030, polonezii vor aloca între 35-45% din bugetul de investiţii pentru maximizarea performanţei pe zona de explorare şi producţie, cu focus pe producţia de gaze, şi rafinare. De asemenea, aproape jumătate din bugetul de investiţii pe termen lung se va duce pe zona de petrochimie, producţia de energie bazată pe gaz natural şi surse de energie regenerabilă, planul fiind de a avea la finalul perioadei un portofoliu de producţie de energie verde de 2,5 GW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO