Energie

Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, vor fi realizate de joi

Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie...

Autor: Cosmin Pirv

28.06.2022, 13:19 190

Potrivit unui comunicat al Transelectrica, Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condiţiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina şi statele vecine. Acest proces urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie 2022, şi a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022.

Astfel, schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate să înceapă pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina şi România.

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria şi Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitaţie.

„Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după această etapă iniţială, este de aşteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilităţii şi securităţii sistemului energetic. Această realizare reprezintă pas suplimentar, atinsă la mai puţin de patru luni de la sincronizarea de urgenţă a sistemelor Ucrainei şi Republicii Moldova cu reţeaua europeană şi, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport şi sistem europeni faţă de Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) şi Moldelectrica (Operatorul de Transport şi Sistem din Republica Moldova)”, arată reprezentanţii Transelectrica.

Aceştia anunţă că în perioada imediat următoare se va finaliza şi procesul de armonizare a detaliilor tehnice şi comerciale privind schimburile între România şi Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO