Energie

Transgaz a semnat un contract de 100 de milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii, reprezentând a doua tranşă dintr-un împrumut

Transgaz a semnat un contract de 100 de milioane euro cu...

Autor: Alina Botezatu

25.01.2019, 19:29 97

SNTGN Transgaz SA a semnat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de împrumut pentru o sumă de 100 de milioane de euro, reprezentând cea de a doua tranşă dintr-un împrumut de 150 de milioane de euro, potrivit unui anunţ făcut vineri. 

Contractul pentru cea de-a doua tranşă a fost semnat, joi, 24 ianuarie, de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, şi de Andrew McDowell, vicepreşedintele BEI, la Luxembourg.

Pentru prima tranşă, contractul de împrumut în valoare de 50 de milioane de euro a fost semnat la data de 17 decembrie 2018.

BEI a acordat Transgaz 150 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 kilometri, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre, atât cu reţeaua naţională de transport gaze naturale, cât şi cu coridorul BRUA (conductă Tuzla – Podişor). Astfel, sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est vor fi conectate de acelea din Europa Centrală şi Europa de Vest.

De asemenea, Transgaz a semnat, joi, cu BEI un contract de împrumut în valoare de 38 de milioane euro, care îi sunt destinaţi Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanţarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chişinău.

Realizarea, proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iaşi –Ungheni- Chişinău.

„Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante, atât pentru România şi Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţi în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea”, a afirmat Andrew McDowell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO