Energie

ZF Energie 2022. Urmează cinci ani critici pentru energia românească. Gazele din Marea Neagră şi regenerabilele sunt prioritatea zero

ZF Energie 2022. Urmează cinci ani critici pentru...

Autor: Alexandra Matei, Răzvan Botea

13.12.2022, 00:08 1285

Investiţiile în tot sectorul energetic nu mai pot fi amânate, indiferent că este vorba de producţie, stocare sau transport. Bani şi proiecte sunt, au spus speakerii conferinţei ZF Energie. Este nevoie însă şi de organizare la nivelul statului.

Următorii cinci ani sunt critici pentru sistemul energetic românesc, iar concentrarea trebuie să fie pe inde­pen­denţa energetică a României, prin dezvoltarea de proiecte în energie regenerabilă şi exploatarea gazelor din Marea Neagră şi onshore, au fost principalele concluzii ale conferinţei anuale ZF Energie 2022. Banii există, singura piedică este orga­nizarea, au mai spus speake­rii evenimentului.

„Toate argumentele par să fie în favoarea noastră: avem al cincilea cel mai bun potenţial tehnic în ceea ce înseamnă vânt şi solar în UE. Avem toţii banii nece­sari. Nu avem organizarea, planurile concrete. Uită-te le ce ai în curte. Care este sursa de energie unde nu depindem de nimeni? Gazul din Marea Neagră şi energia regenerabilă. Dacă ştim că acesta e răspunsul, bani avem, ce ne mai trebuie? Puţină oganizare, a spus, în cadrul conferinţei, Cătălin Stancu, associated senior la Horvath, companie de consultanţă şi management.

Proiecte sunt, aşa cum a arătat Roxana Mircea de la REI, care a spus că în mai-iunie s-au depus 800 de proiecte la Ministerul Energiei pentru finanţarea de proiecte de energie regenerabilă prin PNRR, însă încă nu au fost prezentate rezultatele evaluării.

Pe de altă parte, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus că din PNRR şi contracte de diferenţă capacitatea nouă instalată în România va ajunge la 10.000 MW până în 2031. „Ne-am asumat prin PNRR circa 7 GW până în 2030. PNRR va începe să lucreze în paralel şi cu contractele de diferenţă. Anticipăm capacitate totală de peste 10.000 MW, capacitate nouă conectată la reţea până în 2030-2031. Acoperă tot spectrul de tehnologii, ceea ce este important“, a spus Dan Drăgan.

Ziarul Financiar a organizat luni 12 decembrie conferinţa anuală ZF Energie. Jucătorii din piaţa de energie din România şi autorităţile relevante au făcut o retrospectivă a pieţei în ultimul an şi au dezbătut perspectivele de viitor.

Dezbaterile de la conferinţă au fost şi despre investiţii în energia nucleară, creşterea capacităţilor de înmagazinare a gazelor naturale, întărirea capacităţilor de transport al energiei, exploatarea zăcămintelor de gaze on şi off-shore, precum şi creşterea capacităţii de stocare a energiei electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO