Energie

ZF Power Summit 2019. Dana Dunel Stancu, Head of Energy, Biriş Goran: În România abia acum înţelegem că elementul central din sistemul energetic este consumatorul, la 10 ani după startul UE

ZF Power Summit 2019. Dana Dunel Stancu, Head of Energy,...

Autor: Alex Ciutacu

20.02.2019, 14:31 267

Dana Dunel Stancu, de la firma de avocatură Biriş Goran, a explicat în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2019 că România înţelege târziu faptul că în centrul sistemului energetic trebuie să fie consumatorul.

„Directiva europeană s-a schimbat încă din 2009 pentru a pune consumatorul în centrul pieţei de energie din UE. În România, abia acum începe să se simtă cum consumatorul de energie devine elementul central al întregului sistem enegetic. Acesta este un sistem benefic în Germania şi alte ţări, în care consumatorulul a devenit independent şi s-a aşezat într-o poziţie de egalitate cu distribuitorul şi alţi producători de energie”, explică Dana Dunel Stancu, Head of Energy & Natural Resources Practice, Biriş Goran.

Referitor la prosumatori şi la legislaţia care este implementată anul acesta pentru ei, există o încercare din partea Fondului pentru Mediu de a nu cere obligatoriu autorizaţie de construire pentru instalarea de panouri fotovoltaice – însă această decizie ar urma să fie luată de un expert care decide de la caz la caz.

„Este evident că prosumerii se vor lovi de probleme. Dar legea este clară, se ştie în ce situaţii îţi trebuie şi în ce situaţii nu ai nevoie de autorizaţie de construire. Dacă autoritatea va solicita opinia unui expert privat, terţ, chiar şi profesionist acreditat, va avea doar un instrument emis de un specialist tehnician, nu se va rezolva problema că autorităţile locale înţeleg şi aplica diferit legea.”, menţionează Dana Dunel Stancu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO