Energie

ZF Power Summit 2022. Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii: Anual, împrumuturile anuale pe care le oferim ajung la 65 mld. euro, însă jumătate din sumă ar trebui să meargă către reducerea directă a emisiilor

ZF Power Summit 2022. Christian Kettel-Thomsen,...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 09:46 41

În ziua a doua a evenimentului ZF Power Summit 2022 (ediţia a 11-a), Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, a declarat că jumătate din împrumutile oferite de instituţie ar trebui să fie îndreptate către susţinerea tranziţiei către energie verde.

„În mare parte, suntem o bancă alimentată de cerere: clientul vine la noi şi finanţăm aspectele de perspectivă. Cred că investiţiile pe care le-am efectuat anul trecut în România au fost puţin sub un miliard de euro şi vom avea ambiţia de a ne menţine cel puţin în jurul acelei sume. Anual, împrumuturile anuale pe care le oferim sunt de 60-65 de miliarde de euro, însă jumătate din această sumă ar trebui să meargă către finanţarea proiectelor care reduc în mod direct emisiile. Întreaga sumă ar trebui să fie aliniată la noua taxonomie UE. Este un proiect destul de ambiţios şi vedem România ca fiind parte a acestuia”, a spus Christian Kettel-Thomsen.

 

Alte afirmaţii:

 
  • Sunt destul de optimist cu privire la economie. Însă inflaţia este în mod categoric îngrijorătoare, unii oameni se gândesc destul de intens la moduri prin care o pot aborda.
 
  • Acest mare dezechilibru dintre cerere şi ofertă de gaze, care a crescut în mod dramatic preţurile, subliniază importanţa continuării tranziţiei energetice (...) Vedem că trebuie să abordăm toate aceste probleme, putând folosi mai eficient energia. Vedem multe oportunităţi în acest sens, unele dintre ele aici, în România: am putea folosi mai puţină energie în industrie şi companii, cât şi în sectorul rezidenţial. Deci este un potenţial uriaş pentru eficientizarea energiei. Banca Europeană de Investiţii a luat parte la acest lucru.
 
  • Ar trebui să creştem capacitatea Europei de a genera energie şi cred că este un moment foarte bun în care să facem acest lucru întrucât costurile de instalare a sistemelor solare şi eoliene scad în mod constant şi sunt acum destul de competitive. Aşa că ar trebui să mergem mai departe în ceea ce priveşte îmbunătăţirea proceselor de furnizare de energie în Europa pentru a stabiliza şi reduce preţurile pe termen mediu şi lung.
 
  • În cazul energiei, ne-ar plăcea să facem mai mult decât am realizat până acum şi suntem în contact cu un număr de investitori interesaţi de finanţarea generării de energie, în special în România. Salutăm puternic faptul că guvernul a ţinut cont de recomandări, care vin – de exemplu – dinspre grupul operaţional din cadrul Băncii Naţionale a României.
 
  • Se menţionează adesea că obstacolul aflat în calea investiţiilor în energii regenerabile constă în timpul şi complexitatea pe care le implică obţinerea unui aviz din partea autorităţilor, care ar facilita crearea unor instalaţii noi (...) Posibilitatea creării de noi energii este mare şi există, de asemenea, mişcări legate asociate condiţiilor generale, însă cred că mai este mult până departe. Există optimism, însă nu avem un pipeline specific în acest moment.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO