Energie

ZF Power Summit 2022. Corneliu Bodea, preşedinte, Romanian Energy Center: Noi nu am reuşit să construim aproape nimic în ceea ce înseamnă companiile cu capital majoritar de stat sau în ceea ce priveşte investiţiile private în regenerabile. Ne lipsesc claritatea, coerenţa, viziunea şi capacitate de execuţie

ZF Power Summit 2022. Corneliu Bodea, preşedinte,...

Autor: Alexandra Matei

23.02.2022, 11:50 301

Problema României, atunci când vine vorba de dezvoltarea sectorului energetic, nu a fost în ultimii zece ani lipsa de fonduri, ci lipsa de claritate, coerenţă, viziune, dar şi lipsa capacităţii de execuţie, a subliniat Corneliu Bodea, preşedinte, Romanian Energy Center, în cadrul ZF Power Summit 2022.

„În ultimii zece ani, România nu a avut o problemă de bani disponibili, nici pentru energie, nici pentru alte domenii. Dacă ne referim strict la energie, trebuie să ne punem întrebarea dacă am avut fonduri, care a fost problema ce ne-a împiedicat să realizăm ceva până acum. Experienţa ne arată că noi nu am reuşit să construim aproape nimic în ceea ce înseamnă companiile cu capital majoritar de stat, ceva în ceea ce înseamnă investiţiile private în regenerabile. Discuţia este concentrată prea mult pe lipsa de fonduri, dar cred că trebui să ne uităm la ceea ce ne-a împiedicat să facem aceste lucruri. Cred că ne împiedică câteva lucruri: lipsa de claritate, coerenţă şi viziune. Avem o problemă majoră în ceea ce înseamnă procedurile de achiziţie publică. Ne împiedică, de asemenea, lipsa de capacitate de execuţie. Aş face o listă şi mai lungă de probleme care ne împiedică să realizăm ceea ce ne-am propus şi cred cu tărie că trebuie să începem prin a ataca rezolvarea acestora, şi nu discuţia despre bani. Până nu voi auzi discuţia despre de ce nu s-a realizat nimic, voi fi rezervat în legătură cu capacitatea noastră de a realiza 3.000 MW în trei ani de zile”, a declarat acesta.

Alte declaraţii:

 În acest moment, dacă ar fi să suprapunem capacitatea companiilor româneşti de a se implica în proiecte de anvergură, vom vedea că avem o mare problemă. Aceasta este o primă piedică. Nu vom avea capacitatea, know how-ul şi bonitatea companiilor care vor fi chemate să liciteze. Chiar dacă noi am comandat sisteme sau turbine de la marii producători internaţionali, lucrările şi instalarea lor trebuie realizate de companii din România. Ideea că o companie din ţară care produce echipamente electroenergetice va aduce muncitori din Germania sau Franţa pentru a monta aceste mii de MW, nu este o idee corectă. Trebuie să existe capacitate aici, în România.

 Eu cred că trebuie urgent revizuită legislaţia privind achiziţiile publice şi eficientizată cu acordarea unei libertăţi mai mare de decizie la nivelul contractorilor, introducerea unor criterii tehnice privind achiziţiile publice. Trebuie să rezolvăm problema infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei. Trebuie să ne implicăm foarte serios în discuţiile despre taxonomie, care va pune nişte probleme pentru investiţiile în gaz aşa cum arată în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO