Energie

ZF Power Summit 2023. Alina Stancu Bîrsan, partner Filip & Company: Investitorii privesc România în mod pozitiv, vor să investească, dar mai e mult de făcut pe zona de stabilitate şi previzibilitate legislativă

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Alina Stancu Bîrsan, partner Filip...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2023, 11:32 140

România este o piaţă interesantă şi atractivă pentru investitorii din domeniul energiei, însă valul de proiecte ar putea fi afectat de lipsa de stabilitate şi predictibilitate pe plan legislativ, a explicat Alina Stancu Bîrsan, partner Filip & Company, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„România este percepută pozitiv, cu mult interes, chiar înainte de a începe conferinţa m-am întâlnit cu un client care spunea că vrea să arunce bani în România. Acesta este spiritul. În acelaşi timp, trăim destul de mult cu o senzaţie de deja vu, pentru că mai e mult de făcut pe zona de stabilitate şi previzibilitate legislativă”.

Ea atrage atenţia asupra unor neclarităţi pe care România încă nu le-a rezolvat şi care planează asupra pieţei deja de circa 10 ani, din valul anterior de investiţii în regenerabile.

„Spre exemplu, ne punem în continuare întrebarea ce facem cu oversailing-ul, adică zona survolată de turbine. Ce drepturi trebuie securizate în legătură cu zona aceea, în situaţia în care ştim cu toţii cum arată terenurile în România, că sunt parcele foarte subţiri, eolienele au nişte pale mai mari, deci survolează un număr mult mai mare de terenuri. Există nişte drepturi care sunt conferite de legea energiei, dar în continuare există discuţii despre care este conţinutul acelor drepturi. Zece ani mai târziu avem aceleaşi discuţii pe care le-am avut şi data trecută”.

Alte declaraţii:

  • Există un proiect de lege pe tema eolian offshore, care am văzut că a încercat să preia destul de multe lucruri din prevederile cu gazele offshore, care sunt mai mult sau mai puţin adaptate. Acestea este legea în care am şi constatat că lipseşte un articol, cel puţin în proiect, dar să sperăm că până la forma finală acest lucru va fi remediat.
  • Pot spune că există interes din partea clienţilor, că se uită în mod specific şi avem întrebări specifice legate de offshore.
  • Nu este nevoie doar de legislaţie sau de sprijin din partea autorităţilor numai legat de locaţia proiectelor şi de ce se întâmplă acolo, dar este vorba de o nevoie foarte mare pentru dezvoltarea infrastructurii. Nu discutăm doar despre a mapa şi a vedea unde putem pune turbine, ci se pune problema ce facem apoi şi de ce instalaţii este nevoie pe mal pentru ca acea energie să poată fi adusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO