Energie

ZF Power Summit 2023. Radu Mustaţă, Marsh & McLennan Companies: Până la final de 2023 se proune ca finanţarea sub schema de CFD să acopere 1.500 MW, respectiv 2.000 MW în 2024

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Radu Mustaţă, Marsh & McLennan...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2023, 15:11 225

Ministerul Energiei a lansat încă de anul trecut apelul pentru propuneri de finanţare din partea jucătorilor care sunt interesaţi de aşa-numita schemă de contracte pentru diferenţă (CFD), realizată în parteneriat cu BERD, iar până la final de 2023 se propune ca aceasta să atragă proiecte de 1.500 MW, a explicat Radu Mustaţă, sales director Marsh & McLennan Companies, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Până la final de 2023 se propune ca finanţarea sub CFD să acopere 1.500 MW, 750 MW vânt onshore şi 750 MW solar, în 2024 2.000 MW. Valul întâi este compus din proiecte de vânt onshore şi solar, iar valul al doilea vor intra proeictele de vânt offshore şi alte surse”.

Schema de sprijin a fost realizată de BERD şi Ministerul Energiei, cu ajutorul unor consultanţi, printre care şi cei de la Marsh Europe. Apelul a fost deschis anul trecut în vederea calificării la schema de sprijin.

„Ministerul Energiei a deschis pe site-ul propriu acest call pentru proiecte, eligibilitate este simplă, trebuie să fie doar o companie care produce energie, să nu fie distressed assets, să fie o companie solvabilă şi să nu aibă administratori cercetaţi penal pentru riscul de fraduă. Condiţii aparent simple. În fapt, pentru a accede la CFD este un proces competitiv. După eligibilitate vine partea de competitivitate, dar odată accesată această schemă de finanţare, care este disponibilă pe o perioadă de 15 ani, pe baza unui contract ferm această formă de finanţare devine şi bancabilă”.

Radu Mustaţă a explicat în cadrul evenimentului ce înseamnă CFD şi cum funcţionează această schemă finanţată de BERD:

„Este un mecanism de compensare a preţului de vânzare a energiei printr-o ecuaţie simplă: există un strike price determinat de relaţia directă dintre proprietarul parcului şi operator, în cazul de faţă Opcom, faţă de care se execută tranzacţii de lichiditate orare în funcţie de preţul spot al pieţei.

Dacă preţul de piaţă este mai mic decât preţul de strike pe care îl fixăm cu entitatea contraparte, primim bani de compensare dacă preţul de piaţă este mai mare decât preţul de strike, dăm bani entităţii contraparte, astfel încât pe o medie de 15 ani, cât e contractul, să avem venituri stabile.

Preţul de strike este însoţit de o garanţie a proprietarului parcului că îl oate susţine şi poate susţine operarea parcului. Garanţia aceasta la momentul de faţă este dimensionată la un cuantum de 50 până la 100 de euro per kW. La un proiect de 100 MW vorbim de 5 milioane de euro garanţie de bună execuţie.

Şi mai este un aspect important: toate proiectele care aplică la CFD trebuie spuse în funcţiune până în 30 iunie 2026. Dacă la 30 iunie 2026 proiectele nu sunt în faţă de punere în funcţiune, se execută garanţia de bună execuţie”.

Alte declaraţii:

  • Avem şi perspectiva de adviser pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, unde sperăm să anunţăm în curând succesul unei tranzacţii de mari dimensiuni în România pe energie verde. Am fost în poziţia de vânzare, iar în această calitate am vorbit cu o serie întreagă de investitori din toate geografiile mari ale lumii, din Asia, până în SUA şi de-a lungul Europei.
  • Ce vreau să vă spun este faptul că CFD este o schemă de sprijin pe care nu numai România o aşteaptă. Este o schemă de sprijin la care întregul mediu investiţional se uită cu interes, pentru că posibilitatea de a înlocui PPA cu un CFD este aproape 1 la 1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO