Companii

Energy Holding a intrat pe pierdere: minus 8 mil. euro în 2011

Energy Holding a intrat pe pierdere: minus 8 mil. euro în 2011

Bogdan Buzăianu

Autor: Roxana Petrescu

16.07.2012, 00:06 1266

Energy Holding, una dintre cele mai cunoscute afaceri private de comerţ cu energie electrică, a ajuns în 2011 pe pierderi după ce ani de-a rândul a extras profituri bune din vânzarea energiei hidro pe care o achiziţiona în mod direct de la producătorul de stat Hidroelectrica.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că anul trecut Energy Holding a raportat o pierdere de circa 8,1 mil. euro la afaceri de 176,3 mil. euro în contextul în care compania finalizase anul 2010 cu un profit net de 3,6 mil. euro la afaceri de 154,3 mil. euro. Energy Holding a fost pusă pe picioare de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor din guvernarea PSD, Dan Ioan Popescu.

La începutul anului 2004 compania bate palma cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, pentru un contract direct de achiziţie de energie pe o perioadă de un deceniu. Preţul de achiziţie anual era fix. La finalul anului 2009, în mandatul lui Adriean Videanu, PD-L, la Ministerul Economiei, contractul dintre Energy Holding şi Hidroelectrica este prelungit până în 2018. Astfel, 2011 devine primul an după semnarea contractului cu Hidroelectrica în care Energy Holding a ajuns pe minus.

O altă companie care face parte din clubul aşa-numiţilor "băieţi deştepţi", adică al firmelor care iau direct energia de la Hidroelectrica la preţuri preferenţiale, s-a confruntat la rândul ei cu probleme. Este vorba despre Euro P.E.C., firmă care şi-a cerut insolvenţa. Totodată, şi Hidroelectrica, "perla" statului român, este acum în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO