Companii

EY: Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri de 8.000 de miliarde dolari. Primele trei locuri sunt ocupate în 2023 de familiile Walton (Wal-Mart), Buffet şi Cargill-MacMillan

EY: Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume...

Autor: Roxana Rosu

18.01.2023, 10:49 497

Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează împreună venituri de 8.000 miliarde dolari, în creştere cu 10% în 2023, şi angajează 24,5 milioane de persoane, în 47 de jurisdicţii din întreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondială ca venituri, după SUA şi China, conform Indexului afacerilor de familie 2023 realizat de EY.

Studiul este realizat o dată la doi ani de EY şi Universitatea din St. Gallen.

Topul din 2023 este condus de familia Walton, care deţine 48,9% din Wal-Mart, cu venituri de 572 mld.dolari, urmată de familia Buffet, cu 37.2% din Berkshire Hathaway şi venituri de 276 mld.dolari, şi familia Cargill-MacMillan, cu 85% din Cargill şi venituri de 165 mld.dolari.

Dintre primele zece afaceri de familie, şapte provin din SUA, două din Germania şi una din India.

Un aspect fundamental pentru acest tip de business este longevitatea, 76% dintre companii având o istorie de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. În consiliile lor de administraţie, aproape un sfert dintre poziţii (23%) sunt deţinute de membri ai familiei şi aproape jumătate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei.

Cele mai multe companii din index au sediul în Europa (46%), iar SUA este principala jurisdicţie individuală (24%).

Jumătate dintre companiile incluse operează în Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în timp ce 34% dintre acestea operează în America, iar 16% în zona Asia-Pacific.

Cele mai multe afaceri provin din sectorul produselor de larg consum (37%), în special datorită cotei lor dominante în America, urmate de companiile din domeniul producţiei şi al mobilităţii (29%), acest sector situându-se pe primul loc în zona EMEIA şi Asia-Pacific.

"Afacerile de familie continuă să dea dovadă de o capacitate impresionantă de a se adapta rapid, de a se transforma şi a inova continuu. În anticiparea unei potenţiale încetiniri a creşterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii şi dorinţa de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esenţiali pentru menţinerea rezilienţei şi asigurarea unui plan de succesiune solid.", spune Raluca Popa, Partener, Asistenţă fiscală şi juridică, Strategic Growth Markets leader, EY România.

În acelaşi timp, doar aproximativ 6% dintre companiile indexate au ca director general o femeie, iar femeile deţin doar un sfert din locurile din consiliile de administraţie.

America de Nord şi Europa se remarcă în index cu cele mai multe femei director general, dar şi aici doar în proporţie de aproximativ 7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO