Companii

Fantomele trecutului: ce se mai întâmplă la rafinăria Arpechim, unitate închisă din 2011, dar care stă pe un teren de 200 de hectare? În ciuda agitaţiei declarative, nimeni nu a pus banii pe masă pentru repornirea instalaţiilor

Fantomele trecutului: ce se mai întâmplă la rafinăria...

Autor: Roxana Petrescu

31.01.2024, 00:07 183

La începutul anului 2011, OMV Petrom anunţa închiderea rafinăriei Arpechim din Piteşti, cu o capacitate de 3,5 milioane de tone, după ce tentativele de a găsi un cumpărător nu au livrat niciun rezultat ♦ După anunţ, statul român şi-a luat el rolul de salvator, dar la mai bine de un deceniu de la închidere rafinăria este tot în conservare După anunţ, au existat şase tentative de vânzare, dar nimeni nu a pus banii pe masă Ce se întâmplă mai departe cu cele 200 de hectare pe care stă una dintre fostele mândrii ale industriei româneşti?

Arpechim a fost pusă în funcţiune în 1964 şi a fost gân­dită ca un complex petro­chimic. În 2007 avea peste 2.000 de angajaţi, iar în 2011, anul închiderii, a ajuns la 700. Pe vârful de dezvoltare al acestei industrii, Ro­mânia avea 10 unităţi de rafinare a petro­lu­lui, Petromidia, Petrobrazi Ploieşti, Arpe­chim Piteşti, Petrotel Ploieşti, Rafo Oneşti, Astra Ploieşti, Vega Ploieşti, Steaua Română Câmpina, Rafinăria Dăr­mă­neşti şi Petrolsub Surplacu de Barcău, din care mai funcţio­nează în acest moment doar trei (Petromidia, Petrotel-Lukoil şi Petrobrazi).

Sectorul de rafinare a fost dezvoltat cu o singu­ră intenţie: obţinerea unei industrii pe verticală, care să aibă textile, petro­chi­mie, lacuri şi vopsele, îngră­şăminte chimice, iar toate acestea să pornească de la petrol. De exemplu, în anii ’75 în România se rafinau circa 20 de milioane de tone de ţiţei, pentru ca între ’88 şi ’89 nivelul să ajungă la 34 de milioane de tone. Acum, se mai rafi­nează circa 10 milioane de tone de petrol pentru a acoperi un consum de carburanţi relativ similar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO