Companii

Farmacia, ocolită de absolvenţi. Tinerii farmacişti aleg joburi de reprezentanţi medicali sau deschid businessuri proprii: „Farmacia era cel mai bine plătită ramură din domeniul sănătăţii, acum este cel mai prost plătită“

În total, în România sunt peste 8.100 de unităţi farmaceutice în toată ţara, în care lucrează peste 22.000 de farmacişti.

În total, în România sunt peste 8.100 de unităţi farmaceutice în toată ţara, în care lucrează peste 22.000 de farmacişti.

Autor: Georgiana Mihalache

08.05.2024, 00:07 160

♦ După cinci ani de şcoală, unii dintre absolvenţii de Farmacie merg spre alte direcţii în carieră, din cauza salariilor mici din farmacii ♦ În total, sunt peste 22.000 de farmacişti, dar locurile la universităţi se ocupă cu greu în ultimii ani.

Salariul neatractiv şi atitudinea unora dintre pacienţi îi determină pe tinerii farmacişti să lase domeniul pentru care s-au pregătit în facultate şi să meargă pe drumul antreprenoriatului sau al unui job de reprezentant medical. Mai mult, în ultimii doi-trei ani, locurile la buget la facultăţile de farmacie din ţară se ocupă cu greu. Cum se vede interesul pentru profesia de farmacist?

„Reţeaua farmaceutică s-a dezvoltat, dar interesul a început să scadă, pentru că şi nivelul de salarizare s-a modificat. La un moment dat, era cel mai bine plătită ramură din domeniul sănătăţii. În momentul de faţă este cel mai prost plătită din cauze obiective, care ţin de partea economică, de preţuri, de adaosuri comerciale, de lucruri care trebuie discutate, puse într-un anumit ritm, astfel încât într-adevăr profesia de farmacist să rămână în continuare atractivă“, spunea recent într-un interviu pentru ZF farmacistul Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

El se referă la adaosul comercial care este bazat pe o decizie care impune preţul cel mai mic la medicamente în România dintr-un total de 12 ţări din regiune. Acest lucru face ca medicamentele să fie ieftine, iar marjele farmaciilor scăzute.

„Ar trebui cumva reevaluat lucrul acesta, pentru că altfel vom tinde să rămânem fără asistenţă farmaceutică în mediul rural şi în mediul urban, farmaciştii să iasă din profesie, să meargă spre domenii care sunt mai atractive din punct de vedere financiar“, mai spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro