Companii

Numărul farmaciştilor, în scădere. În 16 judeţe ale ţării un farmacist se ocupă de peste 1.500 de locuitori. Farmacist din Vâlcea: „Îngrijorător este că nu se mai completează locurile la buget la Facultatea de farmacie“

Numărul farmaciştilor, în scădere. În 16 judeţe ale...

Autor: Georgiana Mihalache

11.03.2023, 11:45 351

♦ Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că numărul farmaciştilor avizaţi a scăzut cu 7% de la un an la altul ♦ Sunt zone întregi în mediul rural unde lipsesc farmacii, iar pacienţii merg în cel mai apropiat oraş pentru reţetă ♦ Marile centre universitare atrag în continuare majoritatea specialiştilor.

Lipsa de personal specializat în farmacii devine o problemă din ce în ce mai mare, pe măsură ce numărul de farmacişti scade, iar generaţiile actuale de elevi nu sunt atrase către acest domeniu. Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că în sectorul farmaceutic au aviz de practică în acest moment 18.200 de farmacişti, cu aproape 7% mai puţini faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022.

„Într-un sat de 2.000 de locuitori, o farmacie nu rezistă mult sau rezistă cu un singur farmacist, cel care deţine farmacia. Îngrijorător este faptul că nu se mai completează locurile la Facultatea de farmacie, rămân locuri bugetate de stat neacoperite. Problema este cum promovează facultăţile oferta de şcolarizare. Profesia nu a mai fost atât de cunoscută şi a intervenit şi o plafonare a elevului. Să faci o Facultate de farmacie şi medicină implică un efort susţinut, trebuie să înveţi“, a spus pentru ZF farmacistul Mihai Băjan, care deţine lanţul de farmacii Băjan din Vâlcea, una dintre cele mai puternice reţele de la nivel regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO