Companii

Ferite de tăierile de subvenţii pentru energia verde, centralele electrice pe bază de deşeuri au atras investiţii de 25 mil. €

Ferite de tăierile de subvenţii pentru energia verde,...

Autor: Radu Bostan

11.09.2013, 00:06 287
Sectorul producţiei de energie din biogaz a fost aproape ignorat în România, dar câţiva investitori au plasat în ultimii ani circa 25 milioane de euro pentru a genera curent şi căldură din deşeurile municipale sau dejecţiile animale.
 
Biogazul este de fapt gaz metan, dar în loc să fie extras din pământ sau din mare, acesta este produs în instalaţii speciale în urma descompunerii deşeurilor.
 
Unul dintre investitorii care au sesizat devreme potenţialul energetic al deşeurilor este Marin Moraru, proprietarul grupului de firme Marex, cu afaceri de peste 150 milioane de euro din creşterea porcilor şi procesarea cărnii. Moraru spune că a fost interesat de biogaz ca sursă de energie încă din 2005, iar proiectul unei centrale electrice l-a demarat în 2010. Unitatea va avea o putere instalată de 2 MW şi va folosi drept combustibil deşeurile animale provenite de la ferma de porcine din Gropeni, judeţul Brăila. Pentru a acoperi o parte din investiţia de şase milioane de euro, Moraru a apelat la fondurile europene, însă procesarea documentaţiei a durat foarte mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO