Companii

Fermier: „Ne lăudăm că suntem pe primul loc la producţia de porumb în UE, dar suntem pe locul zece la efectivul de bovine, ceea ce înseamnă că nu facem ce trebuie.“ Austria are de şapte ori mai multe vaci raportate la terenul arabil

Fermier: „Ne lăudăm că suntem pe primul loc la...

Autor: Florentina Niţu

16.02.2024, 18:00 202

Austria are una dintre cele mai mari încărcături zootehnice din UE în sectorul bovinelor, de 140 vaci/100 ha de teren arabil, în timp ce România are o încărcătură de 20 vaci/100 ha, arată o analiză ZF pe baza datelor Eurostat  Diferenţa dintre România şi Austria, ţară cu o suprafaţă de teren arabil de peste 6,5 ori mai mică decât a României, vine din investiţiile făcute în zootehnie l Apoi, pe plan local nu doar că nu s-a investit, ci prăpastia s-a adâncit în ultimii ani, întrucât numărul de vaci din România a scăzut.

Austria a depăşit efectivul de bovine din România în 2021, deoarece trendul lo­cal a fost descrescător şi an de an s-au pierdut mii de vaci. Mai mult, şeptelul de bovine al Ro­mâ­niei a scăzut de la 3 milioane la 1,8 milioane din 2007 până în prezent, iar această cădere abruptă a avut loc din cauza lipsei unei poli­tici clare din partea autorităţilor, precum şi a insuficienţei fondurilor destinate susţi­nerii sectorului zootehnic, a spus la rândul său Ilyas Szabolcs Gyorgy, consultant în accesarea fondurilor europene pentru agricultură.

„În anii ’90, aveam chiar peste 4 mili­oane de bovine. Şeptelul de bovine a scăzut, pen­tru că nu am avut o strategie clară pe care s-o urmăm în ultimii 15 ani de la ade­rarea la Uniunea Europeană şi acum pen­tru investiţii în sectorul bovine sunt doar 67 de milioane de euro, foarte puţini bani“, a spus Ilyas Szabolcs Gyorgy, executive manager, RegioConsult.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO