Companii

Final de an cu ieftiniri la materialele de construcţii. „Clienţii care au avut ca obiective construcţia, renovarea locuinţei sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câştigat anul acesta“

Final de an cu ieftiniri la materialele de construcţii....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.11.2023, 17:30 3553

♦ Din 2021 până la începutul acestui an, pe fondul problemelor de aprovizionare şi de producţie ridicate de pandemie şi de război, materialele au ajuns să se scumpească chiar şi de câteva ori.

Preţurile materialelor de construcţii se află pe un trend de scădere pe finalul anului 2023, după cum remarcă firmele care comercializează astfel de produse, în cele mai bune cazuri ajustările ajungând şi la peste 30% faţă de perioada de început a anului.

Preţurile celor mai multe categorii de materiale pentru construcţii au scăzut cu până la 25% în 2023, arată o analiză făcută de reprezentanţii reţelei de magazine de profil MatHaus, parte din businessul Arabesque. Scăderile au fost vizibile începând cu a doua jumătate a acestui an, cele mai importante ajustări ale preţurilor fiind înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin faţă de perioada similară din 2022. Alte materiale ale căror preţuri au scăzut cu până la 25% sunt oţelul-beton şi materialele pentru realizarea termo­sistemelor.

„Preţul oţelului a scăzut cu 25%, iar ţevile şi profilurile pentru construcţii au înregistrat şi ele o reducere de 10%. În cazul zidăriei din cărămidă şi BCA, preţul mediu pe tonă este mai mic cu 5%. Plăcile OSB au o diminuare a preţului cu 20%, poli­stirenul expandat cu 24%, iar vata mine­rală cu 8%, în timp ce mortarele au preţuri mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu până la 5%“, arată datele MatHaus. În aceste condiţii, un proces de renovare a fost mai binevenit anul acesta comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO