Companii

Flamingo spera sa vanda 100.000 de calculatoare proprii dupa absorbtia Flanco

23.01.2006, 18:49 1200

Marcile de calculatoare Diablo si Coral ale Flamingo vor fi vandute si prin intermediul retelei Flanco.

Grupul IT&C Flamingo International a anuntat ca vrea sa treaca anul acesta de pragul de 100.000 de calculatoare asamblate in urma includerii in cadrul grupului a retailerului Flanco, ce urmeaza sa comercializeze calculatoarele asamblate de societatea specializata a grupului IT&C.

Compania nu a facut public numarul de calculatoare vandute anul trecut.

Vanzarile de calculatoare din Romania au depasit nivelul de 500.000 de unitati in 2005, conform estimarilor Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente IT&C (APDETIC). Conform prospectului de emisiune al ofertei de actiuni de anul trecut, care citeaza un studiu al IDC, Flamingo are o cota de 14% pe aceasta piata. Aceasta inseamna ca grupul a asamblat anul trecut aproximativ 70.000 de calculatoare.

Principalele marci ale Flamingo sunt Diablo si Coral. Marca Coral a fost anul trecut cel mai bine vandut calculator din Romania, conform estimarilor companiei, cu o cota de piata de 40% din vanzarile catre elevii beneficiari ai cupoanelor emise de Guvern in 2005.

Grupul Flamingo, liderul pietei de IT&C din Romania in 2004, se confrunta cu o concurenta din ce in ce mai puternica din partea celorlalti ansamblatori de calculatoare: Altex, K-Tech si Romsoft. Altex a raportat de exemplu ca a vandut in 2005 peste 60.000 de calculatoare marca Davio.

Flamingo impreuna cu HP Romania, Omnilogic si Softwin vor participa alaturi de Intrarom la proiectul de informatizare derulat de Ministerul Justitiei, care prevede furnizarea unui numar de 9.000 de calculatoare, 200 de laptopuri, 524 de servere si 2.060 de imprimante. Valoarea programului se ridica la 22 mil. euro.

Flamingo a mai anuntat ca, in urma cresterii necesitatilor companiei pe acest segment, activitatea de asamblare si livrare de PC-uri din cadrul grupului Flamingo va fi preluata integral de una din companiile din cadrul grupului, care va vinde sisteme in Romania prin cele trei lanturi de retail: Flamingo, Flanco si Future Shop, dar si in tarile din jur unde Flamingo are operatiuni.

Flamingo a anuntat finalizarea discutiilor privind modul in care se va derula tranzactia prin care va prelua retailerul de electronice si electrocasnice Flanco. Valoarea tranzactiei se ridica la 37 de milioane de euro si va implica si o majorare de capital. Flamingo intentioneaza sa emita 316,9 milioane de actiuni noi care vor fi oferite spre subscriere la pretul de 0,437 lei/actiune. Valoarea ofertei va fi de 38 de milioane de euro, din care actionarii Flanco ar urma sa subscrie circa 25-27 de milioane de euro. Capitalul social al companiei este in prezent de 14,2 milioane de euro.

In urma finalizarii acestui proces, actionarii Flanco ar urma sa detina intre 25% si 30% din companie, in timp ce participatia lui Dragos Cinca, actionarul majoritar al Flamingo in prezent, va scadea sub 50%.

Potrivit conducerii companiei, Flamingo ar urma sa devina, in urma achizitiei Flanco, al doilea jucator pe piata romaneasca de retail si lider in ceea ce priveste vanzarile pe metrul patrat. Cifra de afaceri a grupului este estimata la peste 200 de milioane de euro in primul an dupa finalizarea tranzactiei.

Reprezentantii Flamingo si-au redus insa estimarile privind rezultatele financiare pe 2005, prognozand un profit net de 2,6 milioane de euro, cu 30% mai scazut decat nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli. Cifra de afaceri estimata pentru 2005 este de 75-80 de milioane de euro, cu circa 25% mai mare comparativ cu 2004.

Actiunile Flamingo sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 0,416 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO