Companii

Flanco si Flamingo au batut palma pentru fuziune

13.01.2006, 19:56 84

Cei doi retaileri au cazut de acord asupra modului in care isi vor integra operatiunile, Flanco urmand a deveni una din diviziile Flamingo.

Tranzactia fusese anuntata la inceputul lunii decembrie a anului trecut, scopul fiind crearea unui holding cu un nivel mai ridicat al profitabilitatii si puterii financiare.

Tranzactia complexa, care se ridica la 37 de milioane de euro, presupune intr-o prima faza o majorare de capital la Flamingo cu aport in numerar, banii obtinuti urmand a fi folositi pentru achizitia Flanco. In cadrul tranzactiei actionarii Flanco vor subscrie in majorare 25-27 milioane de euro, urmand sa devina astfel actionari ai Flamingo.

Practic, actionarii Flanco vor vinde compania in schimbul unui pachet de actiuni Flamingo la care se va adauga o suma de bani, asa cum fusese anuntat la inceputul lunii decembrie. Modalitatea de derulare a tranzactiei a fost insa modificata fata de cea anuntata in decembrie, actionarii minoritari ai Flamingo urmand sa aiba astfel drept de preemtiune in cadrul majorarii.

Majorarea de capital se va face prin aport in numerar, Flamingo intentionand sa emita 316,9 milioane de actiuni noi la pretul de 0,437 lei/actiune. Valoarea ofertei de actiuni se va ridica la aproximativ 38 de milioane de euro. Capitalul actual al companiei este de 14,2 milioane de euro.

"Va fi o achizitie in cash. Vom face o majorare de capital care se va adresa tuturor actionarilor Flamingo. Intr-o saptamana, intentionam sa convocam si o Adunare Generala pentru a supune spre aprobare aceasta operatiune. Noi planuisem sa facem achizitia prin aport in natura, dar aveam nevoie de un cvorum in cadrul AGA nu numai de 75% din actiuni, dar si de 75% din actionari. In conditiile in care numarul actionarilor a crescut de la acel moment de la 1.200 de investitori pana pe la 1.500, ne-am dat seamna ca nu se vor putea intruni conditiile pentru intrunirea cvorumului necesar", a precizat pentru ZF Dragos Simion, vicepresedintele Flamingo International.

Conducerea Flamingo fusese criticata in momentul prezentarii tranzactiei pentru faptul ca nu avea de gand sa acorde drept de preferinta, si ca urmare participatiile actionarilor companiei, inclusiv ale celor care au cumparat actiuni la Bursa, urma sa fie diluate.

In cadrul acestei majorari de capital actionarii vor avea drept de preferinta, aceste drepturi urmand totodata sa poata fi tranzactionate pe Bursa.

Actionarii Flanco nu vor putea subscrie direct in cadrul majorarii, pentru ca nu sunt actionari ai Flamingo, dar s-au angajat sa cumpere din piata drepturile de preferinta necesare pentru a-si putea ineplini obligatia.

"Garantia realizarii acestei tranzactii o constituie faptul ca actionarii Flanco s-au angajat sa subscrie in jur de doua treimi din aceasta oferta. Ambele parti s-au angajat prin clauze contractuale sa cumpere si respectiv sa vanda drepturile de preferinta din piata", spune Dragos Simion.

"In cel mai pesimist scenariu, am strange 25-27 de milioane de euro de la actionarii Flanco, diferenta pana la valoarea tranzactiei urmand sa fie acoperita in acest caz din resursele interne ale societatii", a precizat Simion.

Dupa acest proces se va finaliza, actionarii Flanco ar urma sa detina, potrivit unor estimari facute de conducerea Flamingo, intre 25% si 30% din companie, in timp ce participatia lui Dragos Cinca, actionarul majoritar al Flamingo in prezent, va scadea sub 50%, detinerea acestuia urmand sa fie undeva pe la 40%.

Majorarea de capital se va face insa la un pret peste nivelul la care actiunile Flamingo se tranzactioneaza in prezent pe piata, ultimul pret fiind de 0,406 lei/actiune, astfel incat, din punct de vedere teoretic, la pretul actual, actionarii minoritari nu ar trebui sa fie interesati sa participe la majorare pentru ca pot cumpara actiuni de pe Bursa mai ieftin. In aceste conditii valoarea drepturilor de preemtiune este nula. Pana la data aprobarii majorarii, cotatia actiunilor s-ar putea insa modifica.

"Pretul de 0,437 lei/actiune la care vrem sa facem majorarea era pretul din piata cand am batut palma cu cei de la Flanco. Nu puteam sti ca pretul la care actiunile sunt tranzactionate la Bursa urma sa scada pana la nivelul actual. Noi credem ca pretul pe care-l avem in vedere e un pret "fair" pentru ambii parteneri, si totodata si pentru actionarii minoritari. Oricum, noi nu stim care va fi pretul la care actiunile se vor tranzactiona dupa acest anunt. Daca pretul la care se va face majorarea se va dovedi ca e mai mare decat pretul din piata, se va crea si o oportunitate de arbitraj si investitorii vor putea cumpara direct din piata. Altfel, investitorii ar putea fi tentati sa subscrie in cadrul majorarii. Totul depinde de perceptia pe care o au investitorii asupra potentialului de crestere a companiei", afirma vicepresedintele Flamingo.

Potrivit conducerii companiei, Flamingo ar urma sa devina, in urma achizitiei Flanco, al doilea jucator pe piata romaneasca de retail si lider in ceea ce priveste vanzarile pe metrul patrat. Cifra de afaceri a grupului este estimata la peste 200 de milioane de euro in primul an dupa finalizarea tranzactiei.

"Am incheiat aceasta tranzactie pentru ca pe aceasta piata marimea conteaza si vrem sa ne dezvoltam in continuare rapid si eficient. Impreuna cu Flanco devenim numarul unu pe piata de retail ca si numar de magazine si numarul doi in ceea ce priveste volumul vanzarilor", a spus Dragos Cinca, presedintele Flamingo International. "In urmatoarele 12-18 luni strategia de extindere Flamingo se va concentra pe dezvoltarea a circa zece noi locatii de mare suprafata sub marca Flanco World. In urma tranzactiei ambele marci Flanco si Flamingo vor fi mentinute", a mai spus Cinca.

"Ne dorim sa devenim un actionar semnificativ in Flamingo si sa beneficiem impreuna de oportunitatile viitoare", a declarat directorul general al Oresa Ventures, Erik Hallgren. Oresa Ventures este actionar majoritar la Flanco, prin intermediul Flanco Holding Ltd. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO