Companii

Florin Pogonaru, AOAR: Să nu ne facem iluzii că IMM-urile româneşti vor ţâşni pe pieţele din China sau ţările arabe

Florin Pogonaru, AOAR: Să nu ne facem iluzii că IMM-urile româneşti vor ţâşni pe pieţele din China sau ţările arabe

Autor: Gabriel Razi, Andreea Neferu

14.06.2012, 13:00 310

"Creşterea noastră economică în ultimii ani a fost provocată de convergenţa la Europa, de faptul că Europa ne-a supt înspre ea. În continuare putem crede că dezvoltarea noastră poate fi dată de convergenţa în Europa. Nu ne trag elitele, ci geopoliticul. Să nu ne facem iluzii că IMM-urile româneşti vor ţâşni pe pieţele din China sau ţările arabe", susţine Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, la conferinţa "Cei mai importanţi jucători din economie", organizată de Ziarul Financiar.

Cele mai importante declaraţii ale lui Florin Pogonaru

Avem forţă de muncă ieftină, capital foarte scump, pământ ieftin.Nu ne-am pus niciodată problema ca printre factorii de producţie să punem şI tehnologia. Factorii de producţie aveau o anumită combinaţie de costuri, astfel costul capitalului a fost compensat de costul forţei de muncă. Am avut o problemă de ineficienţă: infrastructura, spre exemplu.

În privinţa capitalului, acum observăm ca am avut o mare volatilitate a capitalului strâin. Exemplul este Tnuva, care s-a retras şI din păcate nu a lăsat nimic în urmă. Mă aştept să văd un sector românesc de IMM-uri care să înceapă să ocupe aceste locuri.

Am intrat în UE, convergenţa ne trage înainte dar ne stabileşte nişte reguli în ce priveşte ajutorul de stat.

În România avem 70% capital străin, 30% românesc. 92% din firmele româneşti produc 8% din PIB. Este bine sau este rău? Volatilităţile capitalului străin oferă oportunităţI capitalului românesc să ocupe locurile lăsate libere.

S-au distrus lanţurile de creare a valorilor. Trebuie să fim foarte atenţI că mitul exportului este o tragedie a economiei românesc: fiecare sare şI se duce la export în alte lanţuri de creare a valorilor, pentru că oferă produse extrem de ieftine. Ne bucurăm că exportul e motor de creştere, dar pe termen lung am subminat adăugarea de valoare pe piaţa locală.

Avem tot timpul această dramă: cum putem duce consumul românesc în producţia românească? Nu ne uităm la alţii: francezii au dus consum francez în producţie franceză: după ce au mărit TVA, au scăzut CAS-ul.

România a aderat la UE nu pentru portofelul european, ci pentru importul de instituţii europene. Românul avizat a visat tot timpul să aibă instituţii, o poliţie sau un sistem de sănătate ca în Germania. Nu am reuşit să le avem dar, totuşI, să nu cădem în păcatul de a spune că România mai e ca în anii '90. Trebuie să recunoaştem că lucrurile au evoluat foarte mult.

România s-a trezit la intersecţia a două molime: contagiunea grecească, prin atac asupra băncilor, şI contagiunea austriacă, geografică. Dacă nu se va crea un sistem european bancar unic care să garanteze la nivel european capitalul existent în România, vom avea tot timpul problemele aceasta. Soluţia românească trebuie dublată de o poziţie de negociere la nivel european, dar şI de decomoditizarea economiei româneşti: trebuie să ne uităm la valoarea adăugată, la tehnologii.

Noi suntem taker-i de efecte, nu suntem giver-i, creatori. Intrăm într-o nouă buclă, în care forţa de muncă din Bucureşti e plătită la fel ca în Shanghai. S-ar putea să vedem delocalizări care să prefere România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO