Companii

Fondul de investiţii Enterprise Investors a obţinut venituri totale brute din exiturile finalizate în 2023 în valoare de 150 mil. euro şi a realizat investiţii de 93,3 mil. euro

Fondul de investiţii Enterprise Investors a obţinut...

Autor: Cristina Bellu

18.01.2024, 17:17 111

Fondul de investiţii Enterprise Investors, care în 2022 a vândut Noriel, ultimul business pe care îl mai avea în România, anunţă că a obţinut încasări totale brute, inclusiv dividende, rezultate din exiturile finalizate în ultimul an de fondurile administrate, în valoare de 150 milioane euro.

La capitolul investiţii, valoarea totală a atins 93,3 de milioane de euro în 2023.

Astfel, luna ianuarie 2023 a fost marcată de achiziţia unei cote de 40% din BISAR, o companie cu creştere rapidă de externalizare a proceselor, care activează în Polonia şi se extinde în alte ţări din Europa Centrală.

Tranzacţia a fost semnată în luna decembrie 2022, iar Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII) s-a angajat să investească până la 27 milioane euro în dezvoltarea ulterioară a firmei.

În martie, PEF VIII a anunţat achiziţia a 80% din Renters.pl, al doilea cel mai mare manager de închirieri de scurtă durată din Polonia. PEF VIII a investit 19 milioane euro în acest proiect, cu obiectivul de a lărgi portofoliul de proprietăţi al companiei şi de a desfăşura proiecte de consolidare a pieţei. Înainte de finalizarea tranzacţiei la sfârşitul lunii aprilie 2023, Renters.pl a achiziţionat Rent Like Home într-o tranzacţie suplimentară.

O lună mai târziu, PEF VIII a anunţat o investiţie în Goodspeed, cel mai mare furnizor polonez de servicii înalt specializate de logistică cu temperatură controlată pentru producătorii de alimente gata pentru consum.

Tranzacţia a fost finalizată în luna iunie 2023 pentru o sumă nedezvăluită.

În perioada august - decembrie, Goodspeed a anunţat două achiziţii suplimentare: Caterings şi StockEasy.

În luna septembrie, Enterprise Investors Fund IX (EIF IX) a finalizat investiţia în Advanced Protection Systems (APS), cel mai mare producător independent polonez de radare de ultimă generaţie şi sisteme complete anti-dronă. Valoarea acestei tranzacţii nu a fost dezvăluită.

La fel ca în cazul BISAR, Renters.pl şi Goodspeed, EI a făcut echipă cu fondatorii APS pentru a lucra împreună la dezvoltarea dinamică viitoare a companiei.

Pe lângă noile tranzacţii directe, PEF VIII a oferit capital adiţional de 1,6 milioane euro pentru Vehis, o companie din portofoliul EI care operează ca platformă online pentru vânzarea de maşini, cu servicii de finanţare, asigurări şi mentenanţă, precum şi capital adiţional de 1,2 milioane euro pentru finanţarea creşterii Focus Garden, un magazin online pentru mobilier şi accesorii de gradină.

De la înfiinţarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns zece fonduri. Până la sfârşitul lui 2023, aceste fonduri au investit şi angajat 2,2 miliarde euro în 155 de companii dintr-o serie de industrii şi au ieşit din 138 de companii. Fondurile administrate de EI deţin în prezent participaţii în 17 companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO