Companii

Frank Timiş i-a convins pe chinezi să-i dea 1,5 mld. dolari pentru un proiect minier din Africa

Frank Timiş i-a convins pe chinezi să-i dea 1,5 mld. dolari pentru un proiect minier din Africa

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.08.2011, 15:29 1047

Compania chineză de stat Shandong Iron & Steel Group acumpărat de la compania African Minerals, condusă de omul deafaceri Frank Timiş, 25% dintr-un proiect minier din Sierra Leonepentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times (FT).

Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai marizăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la12,8 miliarde tone.

Încheierea acordului între African Minerals şi Shandong artrebui să pună capăt scepticismului care a planat până acum asupranegocierilor, dar şi controverselor privind cea mai mare companiede pe piaţa alternativă a bursei de la Londra după capitalizarea depiaţă.

Descoperirea zăcământului din Sierra Leone şi comentariileulterioare făcute de Africa Minerals în cursul anului 2009 audeclanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei, deşi nu aînceput încă producţia.

Acordul subliniază interesul ridicat al Chinei pentru resurseleAfricii. Pe lângă participaţia de 25% în capitalul proiectului,Shandong are dreptul să cumpere 25% din viitoarea producţie a mineide fier la valoarea de piaţă, plus o alocaţie anuală garantată deminereu la un discount de până la 15%, care va ajunge, cantitativ,până la 10 milioane de tone.

Cele două companii au încheiat vara trecută un memorandumprivind această înţelegere, însă semnarea acordului a fostîntârziată din motive incerte. Din cauza întârzierilor, AfricanMinerals a fost nevoită să se finanţeze în noiembrie din piaţă cu307 milioane de dolari printr-un plasament de acţiuni.

African Minerals a anunţat că va folosi cele 1,5 miliarde dedolari pentru a accelera dezvoltarea şi extinderea proiectului dinAfrica, inclusiv infrastructura necesară exportării minereului defier către Asia. De asemenea, compania va plăti un credit de 417milioane de dolari.

Beijingul trebuie să aprobe acordul înainte ca banii să fietransferaţi către African Minerals, compania aşteptând plata pânăla sfârşitul anului.

Analistul Deutsche Bank Robert Clifford comentează că situaţiapare "destul de pozitivă" pentru African Minerals. Acţiunilecompaniei au închis marţi, după anunţarea acordului, în urcare cu4,4%, la 647 pence, preţ care îi dă o capitalizare de piaţă de 2miliarde lire sterline (3,3 miliarde de dolari).

Acordul cu Shandong reprezintă, într-o oarecare măsură, o formăde răzbunare pentru preşedintele consiliului de administraţie alAfrica Minerals, Frank Timiş, notează FT.

Omul de afaceri de origine română a reuşit, în pofida trecutuluisău controversat, să se remarce ca un antreprenor ambiţios însectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestatde investitorii privaţi şi instituţionali pentru compania pe care oconduce. Printre acţionarii African Minerals se regăsesc fondul deinvestiţii BlackRock şi banca americană JPMorgan.

London Stock Exchange, operatorul bursei de la Londra, a amendatîn 2009 compania Regal Petroleum din cauza unor nereguliînregistrate în perioada iunie 2003 - mai 2005, când preşedinteleexecutiv al grupului era Frank Timiş. Operatorul bursier aconcluzionat că Regal a comis "încălcări numeroase, serioase" aleregulamentărilor, însă nu l-a criticat nominal pe Timiş.

Timiş a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de laLondra în 2008, când Africa Minerals, la acea vreme Sierra LeoneDiamond Company, a fost amendată cu 75.000 lire pentru că aprezentat informaţii eronate, "nerealist de optimiste".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO