Companii

Franks: Statul vrea să vândă pachete de peste 10% din acţiunile Nuclearelectrica şi Hidroelectrica

Autor: Marius Radu - Mediafax

10.05.2011, 11:56 363

Guvernul va vinde pachete de peste 10% din acţiunileNuclearelectrica şi Hidroelectrica, astfel că statul va încasacâteva miliarde de euro din cedarea participaţiilor la toatecompaniile despre care se discută, a declarat pentru MEDIAFAX şefulmisiunii FMI, Jeffrey Franks.

"În cazul Hidroelectrica şiNuclearelectrica am agreat că ne vom uita mai târziu la procentulexact. Semnificativ înseamnă în acest caz cu siguranţă mai puţin de50%, pentru că statul vrea să păstreze o pondere majoritară, darcred că trebuie să fie undeva mai mult de 10%", a spusFranks.

Potrivit oficialului FMI, deciziade vânzare a acţiunilor Nuclearelectrica şi Hidroelectrica a fostluată după ce planul de înfiinţare a celor doi campioni naţionaliîn energie, Electra şi Hidroenergetica, a fost blocat în ultimeleluni.

Franks a precizat că în scrisoareade la evaluarea precedentă FMI că a agreat împreună cu autorităţilesă vină cu un "plan B" în cazul în care strategia privind creareacampionilor naţionali va fi blocată.

"Ceea ce am văzut în ultimele lunia fost că planul A, planul pentru creare a campionilor, a fostblocat, iar acum au fost de acord să treacă la planul B. O partedin planului B este că au fost de acord să privatizeze părţiminoritare din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a spusFranks.

Reprezentantul FMI a arătat căplanul B mai prevede şi gruparea anumitor companii, dar la un nivelmai mic decât s-ar fi produs în cazul celor două companiienergetice naţionale.

Electra trebuia să încorporezeNuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, oparte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a LignituluiOltenia. În Hidroenergetica trebuiau să fie incluse termocentraleleElectrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte aCompaniei Naţionale a Huilei şi restul activelorhidroenergetice.

În ambele cazuri, proiectele deînfiinţare pentru cele două societăţi au fost blocate îninstanţă.

Prin scrisoarea de intenţie cătreFMI, Guvernul s-a mai angajat să vândă pachete minoritare deacţiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) şiRomgaz (15%).

FMI a finalizat luni primaevaluare din noul acord. România a încheiat în martie un nou acord,de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST(circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o arela FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400milioane de euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO