Companii

Gabriel Dina, Director de Programe, Pfizer România: Pentru un sistem de sănătate sustenabil avem nevoie de promovarea sănătăţii şi de programe de prevenţie. Trebuie să ne debarasăm de această morbilitate prevenibilă, care atârnă ca o ancoră şi care aduce pierderi pentru sistemul de sănătate

ZF Health&Pharma Summit'22

Gabriel Dina, Director de Programe, Pfizer România:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.09.2022, 12:17 98

Gabriel Dina, Director de Programe în cadrul Pfizer România, susţine că pentru un sistem de sănătate sustenabil România are nevoie de programe de promovare a sănătăţii şi de programe de prevenţie.

„Trebuie să ne debarasăm de această morbilitate prevenibilă, care atârnă ca o ancoră, care aduce suferinţă şi pierderi pentru sistemul de sănătate. Suntem pe ultimul loc în UE la decesele prevenibile, definite ca decese ce pot fi prevenite azi, în lumina cunoştinţelor mediale actuale. În 2019, în România aveam 236.000 de cazuri de externări din spitale, cu diagnostic primar sau secundar cu pneumonie, 15.000 de decese, şi se clasa în primele 5 locuri din cauzele de mortalitate prevenibile la nivel UE, prevenibile în bună măsură. În 2021, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat un ghid de vaccinare a persoanelor la risc, iar prin Ordonanţa 37 se crează un preambul, o anvelopă financiară prin care ar putea fi introduse vaccinurile pentru boli transmisibile. Acele 236.000 de cazuri de spitalizare înseamnă 2 mil. de zile de spitalizare la un cost mediu de 200 de euro pe zi. Deci 400 mil. euro din care o bună parte ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva streptococcus pneumonia, virusuri gripale şi COVID”, a spus Gabriel Dina în cadrul conferinţei ZF Health&Pharma Summit'22.

 

Ce a mai spus Gabriel Dina

Suntem în al treilea an pandemic, e impresionant că în 2020 – 2021 – 2022, ani grei în sistemul de sănătate, am avut parte de o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte medicamentele inovative. Decalajul este mare, dar trendul este încă păstrat.

Azi suntem într-o situaţie mult mai bună faţă de acum doi ani, dar e important să punem la adăpost persoanele vârstnice, cu comorbidităţi, la risc de virusurile gripale şi bacterii. Sperăm ca în următorii 3 ani să introducem 25 de noi medicamente – trebuie să găsim soluţii împreună cu autorităţile pentru a închide decalajul mare – în oncologie, boli rare, boli inflamatorii, boli interne, inclusiv vaccinuri. Dar asta presupune mişcări de paradigme.

Pandemia s-a terminat din punct de vedere social. E important să notăm că România a avut acces la medicamentele şi vaccinurile inovative dezvoltate în timp record de companiile inovative. Fără aceste vaccinuri şi medicamente, dacă nu aveam acces la ele, situaţia ar fi fost mai mult decât tragică. E important să discutăm şi de valoarea inovaţiei, nu doar de preţul medicamentelor inovative.

Avem un portofoliu larg, inovativ. Când sistemul a avut o slabă performanţă în sistemul de compensare am avut programe de acces. Dar asta rezolvă problema doar pentru o minoritate din pacienţi, de aceea lucrăm cu colegi din Europa, unde astfel de programe există de mult. Suntem singura ţară din UE care încă nu are aşa un program.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO