Companii

Gălăţenii au redescoperit apa caldă, pe care în trecut au uitat să o plătească. Miracolul va dura însă doar trei luni

Gălăţenii au redescoperit apa caldă, pe care în...

Autor: Carol Dan

16.07.2015, 13:42 843

Cei peste 290.000 de locuitorii ai Galaţiului, al şaptelea cel mai mare oraş din România, au reînceput de azi să aibă apă caldă, după mai mult de trei luni de întrerupere. Furnizarea apei calde va fi însă de scurtă durată, mai exact până în luna septembrie.

Anunţul a fost făcut de Andrei Gerea, ministrul Energiei, care s-a deplasat la Galaţi pentru a marca evenimentul alături de reprezentanţi ai Primăriei şi consiliului local Galaţi şi ai companiilor Electrocentrale Galaţi, ArcelorMittal şi Calorgal.

„Repornirea sistemului centralizat este condiţionată de plata în avans de către Electrocentrale a aburului industrial produs de ArcelorMittal SA şi de plata în avans a apei calde de către distribuitorul local Calorgal SA”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Gerea a afirmat, citat în comunicat, că „pentru ca lucrurile să intre în normal pe viitor, populaţia trebuie să achite către municipalitate ceea ce consumă”.

Reluarea furnizării apei calde va fi derulată însă doar în perioada iulie-septembrie.

Apa caldă va fi furnizată consumatorilor de firma Calorgal, care o cumpără de la Electrocentrale Galaţi. Electrocentrale Galaţi cumpără abur de la combinatul ArcelorMittal, şi gaze naturale de la Romgaz Mediaş.

Pentru ca Galaţiul să poată avea apă caldă la iarnă, Electrocentrale trebuie să plătească datoriile de 57,8 mil. lei către Romgaz, în contul gazelor naturale livrate de compania din Mediaş. Electrocentrale Galaţi a acumulat aceste datorii în iarna 2014-2015 când a fost asigurată livrarea agentului termic municipiului Galaţi fără a fi însă încasată contravaloarea serviciului de la distribuitorul local Apaterm, aflat în prezent în procedură de faliment.

Potrivit ministrului, pentru asigurarea furnizării apei calde în oraş, este nevoie de o asociere din care să facă parte Consiliul local Galaţi, Electrocentrale Galaţi şi, posibil, Romgaz, furnizorul gazelor naturale pentru CET-ul local.

„Municipalitatea trebuie să devină acţionar majoritar în noua societate şi să vină atât cu un aport de capital asigurat din fonduri obţinute de la BEI, cât şi cu aport în natură, reprezentat de bunuri aflate în proprietate care în prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot şterge pur şi simplu”, a afirmat Gerea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO