Companii

Gaz Sud: Aveam nevoie de un fond de investitii puternic, ca PPF, nu de un operator care sa ne impuna strategia

Gaz Sud: Aveam nevoie de un fond de investitii puternic, ca PPF, nu de un operator care sa ne impuna strategia

Viorel Gheorghiu detinea, la momentul tranzactiei cu PPF, un pachet de 42% din actiunile Gaz Sud, potrivit propriilor declaratii

13.02.2008, 17:52 300

Scopul cehilor este de a forma o baza solida pe piata de profil construita in jurul Gaz Sud. Valoarea tranzactiei s-a ridicat, potrivit unor surse din piata, la 50 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai mari deal-uri de pe piata locala de anul trecut.
"Aveam nevoie de un fond de investitii puternic, care sa inteleaga politica firmei, dar care sa aduca fonduri in sustinerea strategiei noastre. Am avut discutii si cu operatori locali, dar in aceste cazuri de obicei ti se impune strategia celui care te preia", spune Viorel Gheorghiu, directorul general al Gaz Sud.
Potrivit acestuia, discutiile cu PPF Investments au fost finalizate inca de anul trecut, dar deocamdata tranzactia este in derulare. Pana acum, a fost indeplinita prima faza a tranzactiei care presupune transferul unui pachet de 35% din actiunile companiei catre fondul de investitii. Finalizarea tranzactiei este estimata pentru sfarsitul lunii mai anul acesta. Cumparatorul a fost compania cipriota Ligatne Limited, detinuta de fondul de investitii ceh PPF Limited Jersey.
La momentul tranzactiei, Gheorghiu detinea, potrivit propriilor declaratii, un pachet de 42% din actiunile firmei. Acestea au fost preluate in 2004 de la vechii actionari. Restul actiunilor erau detinute de doua persoane fizice si de firma Dorox Construct care avea o participatie de 12%, potrivit Consiliului Concurentei care nu a avut nicio obiectie legata de o posibila concentrare economica. Gheorghiu nu a precizat suma pe care a platit-o pentru a intra in 2004 in actionariatul companiei.
Potrivit directorului general al Gaz Sud, piata locala se afla la inceputul consolidarii si urmeaza un trend prezent la nivel global.
"Avem in acest moment active de 35 de milioane de euro si 400 de kilometri de retea, in conditiile in care in urma trei ani si jumatate aveam 30 de kilometri de retea si active de 2 milioane de euro", spune Gheorghiu. Potrivit reprezentantului Gaz Sud, cei mai importanti parametrii care sunt urmariti in evaluarea unei companii de profil sunt potentialul de crestere al zonei in care activeaza, parametrii de consum ai clientilor pe care ii alimenteaza si lungimea retelelor. Evaluatorul companiei din partea cumparatorului a fost compania de servicii profesionale Deloitte.
"Zona pe care ne concentram este zona din jurul Bucurestiului, o zona de dezvoltare maxima care se bucura de o dinamica investitionala extraordinara", este de parere reprezentantul Gaz Sud. Compania distribuie si comercializeaza gaze in localitatile Snagov, Moara Vlasiei, Ciolpani, Gruiu, Cornetu si Pantelimon.
"Acolo unde sunt gaze, acolo vin si investitiile. Pantelimonul de exemplu devine un centru de migrare al industriei tocmai pentru ca gazele au inceput sa patrunda", spune Gheorghiu.
Odata cu intrarea PPF Investments in actionariatul companiei, strategia de patrundere in zonele lipsite de gaze va fi continuata, dar la aceasta se va adauga tintirea marilor consumatori eligibili, dar si posibile achizitii care vor consolida pozitia Gaz Sud pe piata locala de profil.
"Strategia noastra este sa preluam zonele in care nu sunt gaze. Totodata, PPF va continua achizitiile de firme mai mici in domeniu pentru a putea crea o baza puternica de distributie in jurul Gaz Sud. Pe partea de furnizare, fie va fi creata o companie puternica, fie vom cumpara una. Studiem piata acum", a precizat reprezentantul Gaz Sud. Companii precum Covi Gaz, Otto Gaz sau Megaconstruct Gaz ar putea deveni urmatoarele tinte ale PPF Investments pe piata locala.
"In viitor ne intereseaza sa mergem si in alte regiuni, dar acum ne concentram mai ales pe zona Ilfovului", a mai spus Gheorghiu.
In prezent, 70% din afacerile companiei vin din consumul clientilor industriali, printre care se numara companii precum Loulis sau Tuborg.
"Ne-am axat pe preluarea clientilor mari, pentru ca ei iti asigura stabilitatea financiara. Peste 70% din afacerile noastre vin de la acestia. Oricum, cifrele pe care le realizam azi nu reprezinta nici 10% din potentialul arealului pe care ne concentram", este de parere Gheorghiu.
Potrivit acestuia, negocierile cu clientii foarte mari vor incepe de acum incolo.
"Aveam nevoie de sprijinul unui fond precum PPF pentru a concepe oferte mai bune de pret fata de principalii operatori de pe piata", mai spune Gheorghiu.
Gaz Sud a inregistrat la sfarsitul anului trecut afaceri in valoare de 30,7 milioane de lei (8,7 milioane de euro), in crestere cu 71% fata de anul 2006. Pentru anul acesta, reprezentantul companiei estimeaza dublarea afacerilor, mai ales prin extinderea retelei pe care o opereaza.
"Aproximativ 61,5% din afaceri vin din partea de vanzare a gazelor, restul din activitatile de bransare si de instalatii termice pe care le realizam singuri", spune Gheorghiu.
Totodata, compania a inregistrat la sfarsitul anului trecut un consum de gaze din partea clientilor sai de 30 de milioane de metri cubi, fata de nivelul de 11,4 milioane de metri cubi inregistrat la sfarsitul anului 2006.
Grupul de investitii PPF Investments Limited Jersey este implicat in domenii precum finante, asigurari, energie si utilitati, infrastructura, piata imobiliara, explorare si activitati miniere. PPF Investments este si actionarul majoritar al asiguratorului ARDAF, cu peste 70% din actiuni, preluate in perioada februarie-martie a acestui an prin Sabile Limited, companie inregistrata in Cipru. Totodata, fondul este prezent in actionariatul retelei hoteliere Continental Hotels si controleaza integral firma de asigurari Roumanie Assurance International (RAI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO