Companii

Gazprom: Noi avem un cadru legal cu intermediarii de gaze naturale

10.06.2010, 20:47 38

Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca in ceea ce privesteproblema intermediarilor de gaze naturale, companii care aducgazele rusesti in tari precum Romania sau Bulgaria, exista un cadrulegal intre gigantul rus si aceste companii si ca o decizie privindo eventuala eliminare a acestor firme din lantul de alimentare cugaze se va lua abia cand expira contractele.

Atat Romania, cat si Bulgaria, cumpara in prezent cea mai mareparte a gazului rusesc prin WIEE, firma inregistrata in Elvetia,care este detinuta in proportii egale de catre Gazprom siWintershall (Germania). In 2006, contractul pe care aceasta firmail avea cu Gazprom a fost prelungit pana in 2030. Desi, cel putinin ceea ce priveste partea romana, contractele de vanzare semnateintre WIEE si companiile active local, cum ar fi fostul DistrigazSud, expira in 2011-2012, contractele dintre intermediar si Gazprommai dureaza inca doua decenii. In acest context, este posibil caachizitiile de gaze sa fie facute in continuare prin intermediari,suspectati a fi unul dintre motivele pentru care gazele de importsunt mai scumpe in Romania comparativ cu alte tari europene.

"Sunt doua lucruri care trebuie mentionate in legatura cuintermediarii. In primul rand, noi avem un cadru legal cu acestefirme. In al doilea rand aceste companii nu se consideraintermediari pentru ca investesc in pietele pe care le alimenteaza.Decizia privind aceste companii se va lua cand contractele lor cupietele europene vor expira", a declarat Miller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels